Nesavesnim roditeljima oduzeto 28 mališana

Izvor: Blic, 05.Avg.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nesavesnim roditeljima oduzeto 28 mališana

Kragujevac - Desetogodišnji Miloš Đ. od pre par meseci ne živi sa svojom majkom. Smešten je, intervencijom Centra za socijalni rad, u novu porodicu, kod daljih rođaka. Majci je oduzeto roditeljsko pravo zato što svom jedinom sinu nije davala da jede - prvi obrok bi dobijao tek oko 17 sati, kada se ona probudi. Zimi je išao u letnjim pocepanim patikama, bio je bolestan i mršav. Miloš je samo jedan od dvadeset osmoro mališana koji su ove godine u Kragujevcu privremeno oduzeti roditeljima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Broj dece koja su oduzeta roditeljima, u Kragujevcu se u poslednje dve godine drastično povećao.

Socijalni radnik u Centru za socijalni rad Jasmina Barjaktarević kaže da je sve više roditelja koji ne obraćaju pažnju na decu, bave se svojim poslovima, međusobno se svađaju, a deca trpe i postaju prave žrtve.

- Jedan od poslednjih slučajeva je prijavio rođak, jer su dva deteta ostala sama u stanu, i o njima nije niko brinuo. Roditelji su se razveli pre sedam meseci, otac je poslom otišao van zemlje, a majka se odselila. Mlađe dete je bolesno, pije lekove, a starije ide u osnovnu školu. Majka je lišena sudskom odlukom roditeljskog prava, bolesno dete je u specijalnoj ustanovi, a drugo je kod rođaka - priča Jasmina Barjaktarević.

Kada se gubi roditeljsko pravo

- Fizičko, seksualno i emocionalno zlostavljanje deteta

- Dete se tera na preterani rad, ugrožava mu se moral, zdravlje i obrazovanje

- Dete se tera da pravi krivična dela

- Ako je roditelj napustio dete

- Ako se roditelji ne brinu o detetu sa kojim žive

- Ako roditelj izbegava da izdržava dete sa kojim ne živi ili sprečava da se dete vidi sa roditeljem sa kojim ne živi

- Ako namerno izbegava da ponovo živi sa detetom koje je privremeno smešteno u ustanovu socijalne zaštite

Mali D. T. je imao šest godina kada su ga radnici Centra za socijalni rad pronašli u buretu, u selu nadomak Kragujevca. Roditelje, koji su stalno putovali, i obilazili manastire, prijavile su komšije. Iako je rođen kao potpuno zdravo dete, nije znao da govori, nije razumeo ništa što mu se kaže.

- Dečak je ličio na životinju, a ne na ljudsko biće. Saznali smo da su ga roditelji zatvarali u drvenu kacu i vezivali za krevet. Pravdali su se da to rade kako ne bi pobegao kada nisu kod kuće. Oduzeli smo dete i smešteno je u ustanovu za decu koja su ometena u razvoju. Otac je u taj dom upao, tukao vaspitače, oteo sina, ali je policija intervenisala i dečaka vratila. On je sada u zatvoru, a majka je u psihijatrijskoj bolnici - kaže specijalni pedagog Lidija Bokan.

Ljudi kojima su oduzeta roditeljska prava su iz svih društvenih slojeva - od nepismenih do visokoobrazovanih, od sirotih do ekstremno bogatih. Kako tvrde u Centru za socijalni rad, deca se od roditelja nikada ne oduzimaju trajno, jer uvek otac i majka imaju šansu da poprave greške koje su pravili i da decu vrate u svoj dom. Nakon prijave, koja može da bude i anonimna, dete koje je ugroženo se izmešta iz porodice u roku od 24 sata, na mesto gde je sigurno i gde ima uslove za normalan život. Ove godine je urgentno šesnaestoro dece smešteno u prihvatilišta, dvoje u ustanovu socijalne zaštite, dok je desetoro dece našlo novi dom u hraniteljskim porodicama.

Seksualno zlostavljala ćerku

Najteži slučajevi zbog kojih se deca oduzimaju od roditelja su seksualne prirode. Hraniteljica S. G. je početkom godine primila desetogodišnju devojčicu za koju se tek posle par meseci utvrdilo da je seksualno zlostavljana.

- Dete je živelo sa majkom dok nije došlo u našu kuću. Primetili smo da se čudno ponaša, i tek nakon prijave i mnogo razgovora saznali smo da ju je majka godinama terala da je zadovoljava. Dete je to prihvatilo kao normalno ponašanje. Ostalo je sa nama, i polako se oporavlja od tog stresa. O majci će odlučiti sud.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.