Neprimeren obrazac za upis đaka prvaka

Izvor: Blic, 14.Apr.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neprimeren obrazac za upis đaka prvaka

Obrazac koji roditelji popunjavaju u školama pri upisu đaka u prvi razred osnove škole sadrži pitanja o nacionalnosti deteta, broju osoba koje žive s njim u kući i u sobi, o tome kako dete putuje do škole, bračnom statusu, stručnoj spremi, obliku zaposlenja i zanimanju oca i majke.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić rekao je agenciji Beta da je već upozoravao Ministarstvo prosvete na nepravilnosti u vezi s prikupljanjem tih podataka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
- Roditelji treba da u školskoj upravi štite svoj integritet i integritet deteta. Naravno da je nužno dati osnovne podatke deteta koje se upisuje u školu, i to će svakako učiniti, ali naravno da od svakog ko traži više podataka od toga mora tražiti objašnjenje zašto to traži - kazao je Šabić.

On je ukazao na to da je, da bi se formirao jedinstveni informacioni sistem kao baza učenika, a što je cilj prikupljanja podataka, nužno da država zakonom uredi šta je taj sistem, koji se podaci i kako unose u taj sistem, kako se prikupljaju i kako štite.

- Sve do tada to je jedan provizorij koji nam ne služi na čast i koji nosi sa sobom rizik. Svaki podatak o ličnosti je delikatna stvar - kazao je on.

Podaci koji se prikupljaju pri upisu dece u prvi razred osnovne škole, kao i njihova obrada, objavljivanje i korišćenje u skladu su sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, tvrde u Ministarstvu prosvete Srbije.

Koordinator Odseka za informatičke i dokumentacione poslove Ministarstva prosvete Vinko Kovačević rekao je juče da roditelji nemaju obavezu da popune sve podatke koji se traže u upitniku.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.