Neobična skulptura u Prijepolju

Izvor: Blic, 13.Sep.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neobična skulptura u Prijepolju

PRIJEPOLJE - Narednih dana u Prijepolju bi trebalo da bude određena lokacija za jednu neobičnu skulpturu, koja svojom simbolikom najbolje odslikava sudbinu naroda sa ovog prostora. Arhitekta Miladin Lukić sa svojim saradnicima iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture predložiće najpogodnije mesto za skulpturu „Zauvek braća" akademskog vajara Gorana Čpajaka, na kojoj je predstavljena majka sa dvojicom sinova različite vere.



Fotografski objektiv prijepoljskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << trgovca Andrije Bogdanovića pre skoro jednog veka, 1919. godine, ovekovečio je Ružicu Pejović iz Komarana i njena dva sina Luku i Aliju Poturka. Jedan od sinova kome su roditelji po rođenju nadenuli ime Risto, primio je nekoliko godina pre fotografisanja islam i dobio muslimansko ime Alija. Odnos majke prema svojim sinovima, o čemu svedoči i fotografija, nije se promenio.

Ova fotografija, izložena u prijepoljskom Muzeju, bila je godinama predmet stalnog interesovanja posetilaca, ali i naučne javnosti, povod održavanja raznih skupova, izložbi i umetničkih programa. Luka ima šajkaču na glavi, a Alija turban. Jedan brat je pravoslavac, drugi musliman.

- Sve bi ostalo na toj fotografiji kao svedočanstvo prošlog vremena da pre dve godine Vlade Bogdanović, beogradski biznismen rodom iz Prijepolja, nije pokrenuo ideju da se na osnovu slike majke Ružice i sinova Luke i Alije uradi skulptura koja bi bila stalno postavljena na nekom od gradskih trgova - ističe Slavoljub - Bato Pušica, direktor prijepoljskog Muzeja, i dodaje da je ta ustanova podržala predlog.

Posle raspisanog nagradnog konkursa za naziv, na kome su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola, za skulpturu je odabrano ime „Zauvek braća", koje je predložio Suad Sadiković, učenik šestog razreda Osnovne škole „Vladimir Perić Valter".

- Fotografija majke Ružice i sinova Luke i Alije predstavlja svedočanstvo o životu iz naše bliske prošlosti. Svako od nas u komšiluku ima jednog Luku i Aliju. Potreba da se dođe do te skulpture nastala je iz nekakvog ličnog doživljaja komšije, druga, prijatelja, saborca - kaže Vlade Bogdanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.