Izvor: Politika, 21.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemanju ubila meningokokna sepsa

Roditelji nezadovoljni izveštajem lekara Instituta za sudsku medicinu u Beogradu

Kladovo – Dvoipogodišnji Nemanja Mašanović iz Kladova, prema nalazima autopsije koju su uradili patolozi sa Instituta za sudsku medicinu u Beogradu, umro je 13. januara od meningokokne sepse. Kod nesrećnog dečaka došlo je otkazivanja nadbubrežne žlezde usled masovnog izlivanja krvi u njih, što je u medicini poznato kao Vaterhaus-Fridriksenov sindrom. Uzročnik infekcije, koja se u dečakovom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << telu veoma brzo razvila, jeste bakterija neisseria meningititis.

Saopštavajući novinarima rezultate naknadne obdukcije, istražni sudija Opštinskog suda u Kladovu Tomislav Milojković rekao je da bi krajnji ishod bolesti malog Nemanje Mašanovića bio neizvestan čak i da je odmah bila primenjena antibiotska i druga terapija. Dežurni lekar koji je primio dečaka s visokom temperaturom i bolovima u stomaku postupio je u skladu sa savremenom medicinskom naukom i praksom.

Ovaj dečak iz Kladova, posle propisane terapije, upućen je na kućno lečenje. Tokom noći njegovo zdravstveno stanje naglo se pogoršalo, a po čitavom telu pojavili su mu se crveni pečati. Kobnog dana dr Marica Nastasijević, načelnica Pedijatrijske službe Zdravstvenog centra u Kladovu, koja je prethodne večeri i primila Nemanju Mašanovića, izdala je nalog da se mališan hitno preveze do Instituta za majku i dete u Beogradu. U zdravstvenoj ustanovi u Požarevcu, međutim, posle neuspele reanimacije, mali Nemanja je umro.

Roditelji i najbliža rodbina preminulog dečaka odmah su izrazili sumnju u stručnost kladovskih lekara, smatrajući da detetu nije pravovremeno pružena odgovarajuća medicinska pomoć.

Uz njihovu saglasnost, a po nalogu tužilaštva i istražnog sudije Opštinskog suda u Kladovu, naknadno su obavljeni ekshumacija i obdukcija dečakovog tela.

Otac dečaka Željko Mašanović, s kojim smo razgovarali, nezadovoljan je izveštajem lekara sa Sudske medicine u Beogradu.

– Ne znam šta da vam kažem. Istražni sudija Opštinskog suda Tomislav Milojković će primerak izveštaja sa autopsije dostaviti tužilaštvu. Oni treba da sprovedu dalji postupak. Mi ćemo razmisliti i u konsultacijama sa advokatom odlučiti da li ćemo podneti tužbu protiv pedijatra dr Marice Nastasijević iz Zdravstvenog centra u Kladovu.

S. Stanković

[objavljeno: 21.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.