Izvor: B92, 29.Okt.2010, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema novca za podsticanje rađanja

Beograd -- Sprovođenje strategije za podsticanje rađanja, usvojene početkom 2008, ostala mrtvo slovo na papiru, zbog ekonomske krize i manjka sredstava.

Strategija je zamišljena kao dokument koji će zajednički sprovoditi više ministarstava.

Predviđala je niz mera koje bi trebalo da pomognu porodicama s više dece da obezbede bolje uslove života i lakše usklade rad i roditeljstvo.

Kako je rekao savetnik u Ministarstvu rada i socijalne politike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Predrag Petrović, većina konkretnih mera koje je trebalo da pomognu porodicama s više dece sada ne može da se sprovode, jer nema budžetskih sredstava za to.

"Kao Marko Kraljević, cedimo suvu drenovinu. Nema dovoljno sredstava. Nadamo se da će 2011. biti bolja po sve nas, i čim budemo u mogućnosti, počećemo s primenom tih mera koje zahtevaju značajna finasijska sredstva", kazao je on.

Petrović podseća da je jedna od mera predviđala jednokratnu isplatu dodatka za drugo, treće ili četvrto dete, a ne kao što je sada slučaj u 24 rate.

On je, ipak, naveo da ima mera koje mogu da se primenjuju bez većih ulaganja, a to je bolji inspekcisjki nadzor i kontrola poslodavaca koji zapošljavanje žena ili napredovanje na poslu uslovljavaju porodičnim statusom i njihovim materinstvom.

"Kampanjama i stalnom promocijom takođe možemo da ukažemo na značaj roditeljstva, a naročto na važnost podrške koju očevi treba da pruže u odgajanju deteta", kazao je Petrović.

Jedna od predviđenih mera je i proširenje mreže vrtića, kako bi se lakše uskladile obaveze na poslu i roditeljstvo.

U Ministarstvu prosvete kazali su da o tome vode računa lokalne samouprave, pošto su one upoznate s realnim potrebama i kapacitetima i napominju da je u proteklih sedam godina za 15 odsto povećan broj dece koja su upisana u obdaništa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.