Nema novca za obnovu užičkog teatra

Izvor: Blic, 23.Jun.2012, 03:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema novca za obnovu užičkog teatra

Spoljni izgled Narodnog pozorišta u Užicu ne priliči sredini gde se drži do kulture i istorije, niti kući koja u najlepšem svetlu reprezentuje grad. Sa teatra otpadaju mermerne ploče, obrušavaju se na trotoar i prete prolaznicima. Objekat je svakim danom sve veće ruglo.

Bruka užička utoliko je veća ako se zna da ova zgrada pripada ambijentalnoj celini Trga partizana, celini staroj više od pola veka, čije urbanističke vrednosti se nalaze u udžbenicima moderne arhitekture.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Uz to, Narodno pozorište, možda i najuglednija ustanova kulture u srpskoj provinciji, odavno je prepoznatljiva po domaćinstvu Jugoslovenskom pozorišnom festivalu.

Ti epiteti, a još ih ima jer je nagrađivana užička glumačka trupa stizala i do Venecijanskog bijenala, nisu bili dovoljni da se nađe novac za rekonstrukciju prepoznatljivog zdanja.

- Kamene štangle gotovo svakodnevno se otiskuju sa frontalnog zida koji gleda na Trg. Na stotine komada se odlepilo i sa visine od nekoliko metara sletelo na trotoar. Prava je sreća da do sada niko nije povređen, mada je dosta građana prijavilo da su im pločice padale pred noge. U potpunosti su otpale i obloge sa šest pravougaonih nosećih stubova na koje je naslonjeno jedno krilo zgrade. Sve to je posledica činjenica da na Pozorištu, još od 1961. kada je napravljeno, nisu restaurirani spoljni zidovi - priča Marijana Petrović Zorzić, tehnički direktor užičkog teatra, po struci arhitekta.

Podseća naša sagovornica da je Pozorište, računajući ceo kompleks Trga, u izboru francuske publikacije „Ahitektura danas" 1964. svrstano u krug objekata arhitektonske vrednosti, te da je njegov projektant profesor Stanko Mandić ovim radom zaslužio mesto u svetskom leksikonu arhitekata.

Dom užičkih glumaca, dodaje ona, jedna je od samo četiri zgrade u Srbiji u 20. veku namenski izgrađene za potrebe pozorišta.

Time se mogu pohvaliti još samo Atelje 212, Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu i Narodno pozorište u Nišu.

- Zdanje je poprilično ruinirano i neophodno ga je sanirati i zaštititi od daljeg propadanja. Januara 2011. izrađen je projekat obnove fasade, ali on za sada nije rezultirao. Tražili smo pomoć grada kao osnivača, ali odgovor je da nema novca. Hteli smo da se obratimo ambasadi Japana, ali njihova donacija trenutno nije izvodljiva pošto su nam prošle godine pomogli oko nabavke rasvete i zvuka - kaže Marijana Zorzić Petrović.

Prema obećanjima iz Gradske uprave Užica, treba očekivati da boljka Narodnog pozorišta bude zalečena do kraja godine, makar delimično.

- Ne bude li se imalo novca za potpunu rekonstrukciju, prioritet će biti zid sa kojeg otpadaju mermerne ploče. Kasnije, etapno bi bila uređena cela zgrada. Konkurisali smo na nekoliko mesta tražeći novac, između ostalog i od Ministarstva kulture. Fasada će izgledati kao i originalna, premda se radi o zdanju koje je pod zaštitom države - kaže Ilija Mićević, gradski većnik zadužen za kulturu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.