Nema nadležnih za uklanjanje otrovane hrane

Izvor: Politika, 16.Dec.2011, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema nadležnih za uklanjanje otrovane hrane

Policija traga za počiniocem, Ministarstvo za životnu sredinu nije nadležno, a Uprava za veterinu neobaveštena o problemu

Iako je prošlo više od tri meseca od kada im je nepoznati počinilac zatrovao četiri tona tek pripremljene stočne hrane, porodica Kosanić iz lajkovačkog sela Bajevac ne zna ništa o sastavu žute tečnosti zbog čijih su isparenja pomoć morali da zatraže i od lekara. Predrag Đajić, načelnik Policijske uprave u Valjevu, kaže da su po pozivu oštećene >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << porodice izašli na lice mesta i obavili uviđaj.

– Odmah smo obavestili i tužioca i sudiju. Pošto smo dobili ovlašćenje da izvršimo uviđaj, uzorak smo poslali na analizu u Centar za toksikologiju VMA, ali rezultati nam još nisu poznati. Za to vreme mi tragamo za počiniocem, odnosno obavljamo operativne radnje – rekao je za „Politiku” Đajić i dodao da Nacionalni kriminalistički centar MUP-a Srbije ne radi toksikološke analize ove vrste.

Na VMA potvrđuju da im je slučaj porodice Kosanić poznat, kao i da su poznati rezultati. Međutim, podatke o žutoj tečnosti i informacije o njenoj opasnosti po ljude i životnu sredinu ne smeju da odaju jer su oni deo sudskog postupka. Za to vreme četiri tona zatrovane žute tečnosti i dalje stoji u dvorištu, jer Kosanići ne znaju i ne smeju da ih uklone.

– Kako da je uklonimo kako ne znamo o čemu je reč? Plašimo se i za naše zdravlje, ali i da ne ugrozimo životinje i zagadimo okolinu – priča za „Politiku” Zoran Kosanić i dodaje da im je pričinjena šteta u vrednosti od oko 3.000 evra.

Iako je „Politika” javnost upoznala sa ovim slučajem u četvrtak u tekstu „Misteriozni trovač iz sela Bajevca”, reakcije ministarstava, koja su morala biti zainteresovana za ovaj ekološki ali zdravstveni problem, izostala su. U Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja tvrde da njihov Sektor za kontrolu i nadzor, kojem je inače u opisu posla zaštita životne sredine, „nije zadužen za ovakve slučajeve”. U Ministarstvu poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, tačnije u Upravi za veterinu, ne negiraju nadležnost, ali uprkos tekstu objavljenom u „Politici” i pozivu iz redakcije, ističu da „nisu dobili nijednu prijavu po kojoj bi postupili”. Ako nadležni ne reaguju ni posle ovog teksta, porodici Kosanić ostaje samo nada da će se tokom postupka koji vodi policija, a po pristizanju već napisanih analiza sa VMA, neko narediti bezbedno uklanjanje žute tečnosti i zatrovane stočne hrane.

V. Dugalić

objavljeno: 17.12.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.