Nema dovoljno donora za transplantacije rožnjače

Izvor: RTS, 22.Mar.2018, 21:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema dovoljno donora za transplantacije rožnjače

U Srbiji na transplantaciju rožnjače u ovom trenutku čeka više od 1.000 građana. Među onima koji čekaju ima i dece, kao i odraslih koji su slepi na oba oka. U Srbiji ima uslova da se rade te intervencije, ali ne i dovoljno donora. Zbog toga se nekada na transplantaciju rožnjače čeka i duže od deset godina.
Uskoro će i prohodati, a kao i sva deca voli igračke i da se igra. Janka smo snimali odmah >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << posle transplantacije, ali i kada je došao na jednu od redovnih kontrola. Zahvaljujući porodici donora, rožnjače su stigle u pravom trenutku i Janku omogućile pravi pogled u svet.

"Imao je samo devet dana kada je urađena transplantacija, sada ima 18 meseci, oporavak ide dobro, zadovoljni su svi, sve ide nabolje, sada je ostalo da porastemo", kaže Zorica Petrić, Jankova mama.
Da Janku nije urađena transplantacija, bio bi slep. Na kontrolu je došao i Radosav, koji je progledao posle višegodišnjeg čekanja na transplantaciju.
"Bio sam u prodavnici, kupovao sam robu i, kada su me pozvali, meni je sve to ispalo iz ruke, rekoh, sad ću progledati sigurno", kaže Radosav Joksimović iz Beograda.
Iako u Srbiji iz godine u godinu raste broj donora, porodice koje gube najmilije i dalje retko daruju rožnjače, mada se izgled pokojnika time ne skrnavi. Iako je Očna klinika Kliničkog centra Srbije jedna od retkih ustanova u ovom delu Evrope koja izvodi i pedijatrijske transplantacije rožnjače, tih intervencija je i dalje nedovoljno, jer nema dovoljno donora.
Prošle godine urađeno je tek 28 transplantacija.
"Još jednom apelujem na građanstvo, ima dovoljno hirurga, opreme, mogućnosti, da će, ukoliko imamo transplantate, svi pacijenti biti zbrinuti", kaže Milenko Stojković, direktor Očne klinike.
Ističe da mogu da transplantiraju i 300 i 500 rožnjača godišnje. 
"To je neopisiva sreća u koju mi još ne verujemo, nismo svesni šta nas je snašlo, ali poruka je da treba biti human i treba donirati", kaže Jankova mama.
A sa klinike u kojoj je od 1933. urađeno više od 3.000 transplantacija rožnjača i u kojoj je pre šest godina otvorena i prva očna banka u Srbiji pozivaju građane da potpišu donorske kartice jer su to i sami uradili.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.