Nema bezbednog ivičnjaka ni ograde

Izvor: RTS, 02.Sep.2019, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema bezbednog ivičnjaka ni ograde

Na Pančevačkom mostu, na mestu sa kog je ovog vikenda sleteo automobil sa dvoje mladih ljudi, pre nešto manje od godinu dana poginuli su otac i ćerka. Stručnjaci upozoravaju da nema sigurnih ivičnjaka i ograda koje bi štitile učesnike u saobraćaju, ali ni imovinu ispod mosta.
Bela i uočljiva ograda, iz daljine se vidi kao iznuđeno i privremeno rešenje s namerom da pokrije pukotinu, prazninu posle >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sletanja još jednog vozila u ambis ispod Pančevačkog mosta za vikend rano ujutru. Davno se verovalo, a tako i gradilo da ivičnjaci štite od toga.

"Možda ovi ivičnjaci nama deluju dosta visoko i dosta oštro, međutim kada su u pitanju brzine od 50, 60 kilometara na čas, pa i 80, koje su ovde dozvoljene, to za vozila pogotovu sa većim točkovima ne predstavlja nikakav problem", kaže Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.
Okanović tvrdi da ni ograda ne štiti od toga. Ona štiti pešake i bicikliste, a nažalost učestale su nesreće u kojima su vozila probijala ogradu i sletala iz prilaznih konstrukcija, ali i sa samog mosta. Padali su kamioni, automobili, ginuli su ljudi.
Na Pančevačkom mostu prošle godine u oktobru automobil je probio ogradu i tom prilikom otac i ćerka izgubili su život. Ustanovljeno je da je ograda bila lomljiva i zaoštrilo se pitanje njene bezbednosti.
"Zamislimo šta bi se dogodilo da recimo vozilo sleti sa silazne rampe koja prelazi preko Bulevara despota Stefana i padne recimo na autobus gradskog prevoza koji je pun putnika", upozorava Okanović.
Završen je detaljan pregled mosta i prilaznih konstrukcija sa obe strane reke. Izrađena je i tehnička dokumentacija za izvođenje hitnih radova na popravci uočenih oštećenja na stubu, ležištima, diletacijama i ogradi, saopštilo je preduzeće "Putevi Srbije" koje brine o drumskom saobraćaju na mostu.
Deo posla je već odrađen, a nastavak treba očekivati u drugoj polovini ovog meseca. Iako u "Putevima Srbije" veruju da bi brzina od 50 kilometara mogla da štiti od sletanja, sagovornik kaže da nema sigurnih ivičnjaka i ograda koje bi štitile učesnike u saobraćaju, ali ni imovinu ispod mosta.
"Kod nas je prihvaćen i u struci i u propisima koncept takozvanih 'opraštajućih' puteva. Dakle, čak i kada vozač pogreši ili dođe do tehničke neispravnosti na vozilu usled čega vozilo krene da silazi sa kolovoza put treba da bude takav da oprosti tu grešku, odnosno da maksimalno umanji posledice saobraćajne nezgode", dodaje Okanović.
Most je van naselja, pa nema razloga da se brzina spusti ispod 80 kilometara bar prema odredbama važećeg zakona. Ali saobraćaj je dinamičan, iskustva i nesreće traže nova rešenja.
Odavno je zaživela zaštitna, odbojna ograda ili neki elementi koji bi mogli da štite od sletanja pri određenoj brzini ili pod određenim uglom. To isto se projektuje i kada se saniraju stari mostovi.
Da li to važi i za ovaj? Neki kažu da je posle toliko decenija i silnog tereta koji podnosi nemoguće učvrstiti bilo kakvu ogradu. Ali ako se već radi i planira i teži sigurnosti mora da postoji rešenje koje nije ni skupo niti toliko složeno da se ne bi i primenilo.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Ivičnjaci i ograda na Pančevcu ne sprečavaju izletanje automobila"

Izvor: B92, 03.Sep.2019, 08:49

Na Pančevačkom mostu, na mestu sa kog je proteklog vikenda sleteo automobil sa dvoje mladih ljudi, pre nešto manje od godinu dana poginuli su otac i ćerka. Stručnjaci upozoravaju da nema bezbednih ivičnjaka i ograda koje bi štitile učesnike u saobraćaju, ali ni imovinu ispod mosta...Bela i uočljiva...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.