Izvor: B92, 13.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nekažnjavanje nasilja na Kosovu"

Strazbur -- Amnesti internešenel smatra da na Kosovu postoje ogromne razmere nekažnjavanja za nasilje.

AI smatra da se izostanak kažnjavanja odnosi kako na nasilje počinjeno protiv Srba tokom uprave Ujedinjenih nacija, tako i na ratne zločine tokom 1999. Omer Fišer, istraživač za Balkan pri AI, za potrebe Evropske unije priprema izveštaj o pravosuđu i ljudskim pravima u balkanskim zemljama-kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU.

AI smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da na Kosovu nasilje ostaje nekažnjeno u ogromnoj meri, a Fišer kaže da vladavina zakona i poštovanje prava manjina moraju biti ključan deo pregovora i rešenja za status Kosova. "I dosad smo oštro kritikovali međunarodnu zajednicu zbog takvog stanja na Kosovu, a veliku utučenost i brigu izaziva činjenica da su ogromne razmere nekažnjavanja krivaca za zločine na Kosovu. To se posebno odnosi na zločine protiv Srba i nealbanaca iz etničkih pobuda, uključujući izostanak istrage i progona krivaca za nasilje iz marta 2004.", navodi Fišer.

"Mi zaista smatramo da je međunarodna zajednica zakazala u sprovođenju pravde za žrtve tih zločina. Imamo utisak da se na ljudska prava gleda kao neku tehničku stvar, nešto što treba da bude podređeno političkim vidovima rešenja. Međutim, ljudska prava moraju biti bitna, posebno kad je reč o zaštiti prava manjina. Nije reč samo o nasilnim incidentima i činjenici da osobe primorane da napuste ognjišta zbog nasilja u martu 2004. i dalje ne mogu da se vrate, tu su i ratni zločini počinjeni 1999, pa su veoma široke razmere onog što se mora učiniti da bi bilo garantovano delovanje zakona i kako bi se stalo na kraj praksi da se zločini ne kažnjavaju", kaže on.

Kritike i Hrvatskoj i Sloveniji

Fišer je dodao da je AI upozorio da je i u Hrvatskoj donekle došlo do pogoršavanja u poštovanju ljudskih prava i ponovo učestalih napada na Srbe. "Ne znamo ko je odgovoran za te napade", rekao je on, naglašavajući da Hrvatska, kao zemlja koja pregovara o članstvu u EU, mora poštovati pravo izbeglih Srba na povratak i vratiti im stanarska prava i imovinu.

Fišer je kao apsolutno neprihvatljivu ocenio i situaciju s takozvanim izbrisanima u Sloveniji, naglasivši da odluka Vrhovnog suda o vraćanju svih ličnih i građanskih prava i imovine ne samo da mora biti sprovedena, već i da šteta za sve što su u međuvremenu preživeli po uskraćivanju svih osnovnih prava mora biti nadoknađena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.