Izvor: B92, 18.Apr.2010, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedostatak patologa i nove opreme

Beograd -- Patolozi upozoravaju da je hitno potrebno obnavljanje kadra, kao i da je postojeća oprema, i za biopsije i za obdukcije, u većini državnih ustanova zastarela.

Nedovoljan broj patologa, u zdravstvenom sistemu Srbije predstavlja veliki problem. Patologija je kraljica medicinske dijagnostike, bez koje brojne grane medicine ne bi mogle da funkcionišu, a oboleli da se leče na odgovarajući način.

Kod obolelih od raka, pregledom biopsija pod mikroskopom, nalaz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << patologa otkriva vrstu i karakteristike tumora i daje prognozu daljeg razvoja bolesti. Nalaz patologa uslovljava i obim operativnog zahvata i primenu najpogodnije terapije u lečenju

"Imala sam tumor na mozgu. Operisana sam, a sada je potreban nalaz patologa da bi znali doktori kako dalje da me leče”, svedoči jedna pacijentkinja za B92.

Zahvaljujući patologiji dobijaju se najpreciznija saznanja o specifičnosti promena u ljudskom organizmu, a da bi se ustanovio i uzrok nečije smrti, jedini pouzdan način je obdukcija. Patolozi bi morali da budu i redovni članovi konzilijarnog tima.

Međutim, nedostatak ovih specijalista veliki je problem u Srbiji.Tokom 90-ih znatan broj patologa je zbog loših uslova rada ili nemogućnosti zaposlenja napustio zemlju, ali i zbog toga što se, kako tvrde, u Srbiji i nadalje, malo ulaže u razvoj patologije.

"U Srbiji urgentan problem u patologiji je nedostatak kadra. Podmlađivanje patologije nije ispoštovano u periodu u kome je to trebalo tako da sad prvo postoji jako mali broj patologa. Neophodna je frontalna edukacija patologa, sa malim brojem vi ne možete to da uradit, praktično je prošlo vreme patologa opšte prakse. Mora da se razvijaju patolozi usko usmereni u pojedine oblasti kako bi mogli da pratimo razvijene tokove medicine, posebno onkologije”, kaže Sanja Milenković, načelnica Službe kliničke patologije KBC Zemun.

Oprema u većini državnih ustanova je zastarela što onemogućava razvoj srpske patologije i praćenje svetskih trendova u dijagnostici

"Drugi problem srpske patologije je svakako nedovoljno zanovljena i nova oprema, gledajući veći deo i Beograda i uže Srbije. Mi u zemunskoj bolnici smo imali sreću da budemo skoro 80 -90 posto opremljeni zahvaljujući rekonstrukciji 20 zdravstvenih ustanova u Srbiji, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, i to se evidentno vidi u uslugama koje mi pružamo ovde”, kaže Milenkovićeva.

Uvođenje savremenih tehnologija je nužno, a za njih su potrebna i nova znanja. Otuda je neophodna i bolje organizovana edukacija i specijalista patologije i tehničkog osoblja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.