Izvor: B92, 21.Jan.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedostatak gasa i zdravlje

Beograd -- Energetski spor između Ukrajine i Rusije i obustave isporuka gasa uticali na okruženje i zdravlje stanovnika Srbije, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Umesto gasa, korišćene su alternativne metode grejanja kao što su zemni plin, nafta i drvo, koje direkto utiču na zagađenje vazduha. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut" i Zavoda za javno zdravlje u Beogradu, u poslednje dve nedelje zabeleženo je veće zagađenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vazduha usled povećane upotrebe alternativnih metoda grejanja.

Takođe se očekuje povećano zagađenje ambijentalnog vazduha koje, kao i zagađenje u spoljašnjoj životnoj sredini, može uticati na zdravlje, a kao posledica javljaju se bolesti respiratornih organa kod dece (astma), pogoršanje zdravstvenog stanja hroničnih bolesnika i starijih građana.

Ministarstvo zdravlja kontinuirano prati situaciju i dinamiku snabdevanja gasom, uz održavanje stalnih kontakata sa zdravstvenim ustanovama da bi se eventualni problemi grejanja prevazišli i nesreće izazvane krizom svele na najmanji mogući nivo, piše u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.