Nedopustiv uticaj politike na pravosuđe

Izvor: Blic, 11.Nov.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedopustiv uticaj politike na pravosuđe

Društvo sudija Srbije saopštilo je da prelazne i završne odredbe Zakona o sudijama i Zakona o Visokom savetu sudstva omogućavaju politizaciju sudstva. Navodi se da to omogućava nedopustivi upliv politike u pravosuđe.



U zaključcima sa okruglog stola, koji je organizovalo Društvo sudija, navodi se da su rešenja iz tih zakona neustavna jer predviđaju opšti reizbor sudija, suprotno izričitim ustavnim odredbama.

Ista zakonska rešenja utvrđuju različite >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << postupke od onih predviđenih osnovnim odredbama tih istih zakona za predlaganje kandidata za članove prvog saziva Visokog saveta sudstva iz reda sudija i za određivanje potrebnog broja sudija od strane prvog saziva Visokog saveta sudstva (uz prethodnu saglasnost ministra pravde).

Odredbama predloženih zakona, koji bi sutra trebalo da se nađu na skupštinskoj raspravi, opštim reizborom sudija biće ugrožena i prava građana na nezavisnog i nepristrasnog sudiju, na pravično suđenje, na pravnu sigurnost i pravnu državu, navedeno je u zaključima sa skupa.

Zaključeno je i da su nejasne i neodgovarajuće odredbe o materijalnim garancijama nezavisnosti sudija, kao i da su suprotne međunarodnim standardima, koji predviđaju da se plate sudija moraju regulisati zakonom. Ministarka pravde Snežana Malović smatra da korenite reforme pravosuđa nisu moguće preko noći i da će novo ustrojstvo početi da se primenjuje od 2010.

„Brzu reformu obećali smo prošle godine na sastanku u Briselu. Izveštaj Evopske komisije ukazuje na hitnost i neophodnost reforme. Ipak, korenite promene su nemoguće preko noći, tako da će novo ustrojstvo početi da se primenjuje od 1. januara 2010", rekla je Snežana Malović. Kako ističe ona od tog datuma počeće da funkcionišu sudovi, koji će biti suštinski izmenjeni u pogledu organizacije i nadležnosti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.