Izvor: RTS, 19.Avg.2020, 11:56

Nedelja Ponosa i Prajd neće biti u tradicionalnom obliku

Organizacioni Odbor Beograd Prajda doneo je odluku da se zbog loše epidemiološke situacije izazvane kovidom-19 događaji planirani za Nedelju Ponosa, od 14. do 20. septembar, i Prajd Marš, koji je planiran 19. septembra, održe u promenjenom obliku.
Program Nedelje Ponosa će se delom održavati onlajn dok će živi program biti redukovan i organizovan u skladu sa važećim propisima i preporukama državnih organa, saopšteno je iz te organizacije. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Najavljeno je da će program Nedelje Ponosa biti objavljen početkom septembra.
Nedelja Ponosa 2020 bila bi 10. jubilarna Nedelja Ponosa, a skup događaja posvećenih borbi za prava LGBT+ zajednice i promovisanju kvir kulture.
Ovogodišnja Nedelja Ponosa imala bi više od 70 događaja (izložbe, predavanja, razgovori, predstave, žurke), a završila bi se Prajd Maršom i Prajd koncertom.
Iako se većina aktivnosti Beograd Prajda od početka pandemije održava onlajn, iz te organizacije nalgašavaju važnost obeležavanja borbe za ravnopravnost i ljudska prava LGBT+ zajednice.
Ukazuju na nejednak i loš položaj LGBT+ zajednice u Srbiji uz očekivanje da nova Vlada Srbije bez odlaganja usvoji Zakon o registrovanim partnerstvima i Zakon o rodnom identitetu.
Dodaju da je pandemija kovida-19 dodatno ogolila probleme LGBT+ zajednice.
Nepostojanje zakonske mogućnosti sklapanja životnog partnerstva, kažu iz Beograd Prajda, onemogućava partnerima da donose odluke koje se tiču medicinskog tretmana njihovih životnih partnera kao i pitanja nasledstva i sahrana.
Posebno su, dodaju, ugrožene osobe koje žive sa HIV-om kojima je onemogućen monitoring terapije i stanja zbog konverzije infektivnih klinika u kovid centre kao i osobama koje su u procesu medicinske tranzicije.
Beograd Prajd zahteva poštovanje međunarodnih standarda ljudskih prava i poziva odgovorne da unaprede položaj LGBT+ zajednice time što će beskompromisno primenjivati relevantne zakone i usvojiti legislativu neophodnu za smanjenje diskriminacije u društvu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nedelja ponosa će ove godine uglavnom biti održana ONLAJN

Izvor: Blic, 19.Avg.2020

Organizacioni Odbor Beograd Prajda doneo je odluku da se zbog loše epidemiološke situacije izazvane kovidom-19 događaji planirani za Nedelju ponosa, od 14. do 20. septembar, i Prajd marš, koji je planiran 19. septembra, održe u promenjenom obliku.

Nastavak na Blic...

Doneta odluka: Ove godine bez Prajda u Beogradu

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Avg.2020

Najavljeno je da će program Nedelje Ponosa biti objavljen početkom septembra..Organizacioni Odbor Beograd Prajda doneo je odluku da se zbog loše epidemiološke situacije izazvane virusom COVID-19, događaji planirani za Nedelju Ponosa, od 14. do 20. septembar, i Prajd Marš, koji je planiran 19. septembra,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.