Izvor: B92, 16.Maj.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nebriga o reproduktivnom zdravlju

Beograd -- Procenat žena u Srbiji koje obolevaju od raka grlića materice je među najvišima u Evropi, a i po broju neželjenih trudnoća i abortusa Srbija je na visokom mestu.

Problem nedovoljne brige o reproduktivnom zdravlju žene uzrok je mnogih teško izlečivih bolesti. Od 1.000 žena od 15 do 45 godina, 90 njih u toku jedne godine izvrši abortus. 46 odsto žena i devojaka ne koristi kontracepciju. Nešto više od 28 odsto koristi "prirodne" metode, odnosno prekinuti snošaj, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a kontraceptivnu pilulu koristi samo 10 odsto žena.

Pilulu u Srbiji koristi 10 odsto ispitanica, dok se kondom kao zaštita upotrebljava u 34 odsto slučajeva, rezultati su istraživanja koje su sproveli agencija GFK i Fokus grupa.

Zbog nebrige za zdravlje reproduktivnih organa veliki je broj i parova u Srbiji koji ne mogu da začnu decu, brže se šire bolesti, a njihovo lečenje je često otežano ili nemoguće i ostavlja ozbiljne posledice na reproduktivno zdravlje žena.

"Mi moramo vrlo intenzivno u stručnim krugovima i kroz medije slati poruku našim ženama da moraju misliti o svom zdravlju i odlaziti na redovne preglede", kaže Ana Mitrović, predsednica Udruženja za reproduktivno zdravlje.

"Tu će ih njihovi ginekolozi upućivati na redovne preglede, na skrininge za karcinom grlića, odnosno u borbi protiv karcinoma grlića, i za upotrebu savremene kontracepcije u cilju rađanja što većeg broja beba i što manjeg broja abortusa", kaže ona.

Istraživanje je pokazalo i da se kontraceptivna pilula ne koristi onoliko koliko bi bilo poželjno, naročito u odnosu na zemlje u okruženju.

"Danas mi pričamo da ta kontraceptivna pilula... I 'hormonofobija' (strah od upotrebe hormona) ne treba da postoji i da je utemeljena na preteranom strahu od primene iste, da je ona danas sa izuzetno niskom dozom hormona u sebi i omogućava jednu sigurnu i efikasnu zaštitu i da neće ugroziti, ukoliko je, naravno, prepisana od strane stručnog lica", navodi Mitrovićeva.

Žene i danas najčešće posećuju ginekologa samo kada imaju neki problem, ali je u brizi za reproduktivno zdravlje važna i uloga partnera. Pravovremena informacija i prevencija mogu da učine mnogo za očuvanje zdravlja.

"Isto toliko koliko žene treba da znaju o reproduktivnom zdravlju, isto toliko treba da znaju i sami muškarci, upravo zato što zajedno učestvuju u reproduktivnom procesu", objašnjava Branislav Tomašević, promoter kampanje za očuvanje reproduktivnog zdravlja.

Sajt 21dan.com ima mnogo stranica s informacijama koje mogu pomoći ženama da bolje brinu o svom reproduktivnom zdravlju i da od ginekologa dobiju odgovor na svako pitanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.