Ne može se proglasiti vanredno stanje zbog vrućine

Izvor: Blic, 18.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne može se proglasiti vanredno stanje zbog vrućine

Iako velike vrućine koje su zadesile Srbiju mogu dostići katastrofalne razmere Srbija nema zakon kojim bi bilo moguće proglasiti vanredno stanje.

U Ministarstvu zdravlja agenciji Beta je rečeno da je moguće samo preduzeti vanredne mere koje predlažu Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” ili Institut za medicinu rada.

Kako je rečeno, te institucije u pisanoj formi treba da objasne zašto su vanredne mere potrebne i to pošalju Ministarstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zdravlja na razmatranje, koje na kraju te mere i ustanovi.

Elementarne nepogode u Srbiji su do sada bile proglašavane u nekoliko opština i to zbog poplava, suša i grada. Elementarnu nepogodu proglašavale su u tim slučajevima lokalne samouprave.

Vlada Srbije je pre dve godine, na predlog više opština, zbog katastrofalnih poplava proglasila stanje elementarne nepogode u Vojvodini.

Za praćenje vanrednih situacija nadležan je i nedavno formirani Savet za nacionalnu bezbednost.

Posledice velikih temperatura koje će narednih dana prema prognozi dostići i 40 stepeni Celzijusa, sem hroničnih bolesnika najviše osećaju radnici u parking servisima, vozači u gradskom prevozu, kao i policajci (saobraćajci).

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.