Izvor: B92, 02.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne može civilno zbog korpe za psa

Niš -- Nišliji Dragoslavu Đokiću odbijen je zahtev za civilno služenje vojnog roka zbog toga što je šetao psa bez zaštitne korpe.

Nevladina organizacija "Kuća za mlade" optužuje Vojsku Srbije i Crne Gore i Ministarstvo odbrane da restriktivnim tumačenjem Uredbe onemogućavaju Đokica da ostvari pravo na prigovor savesti. Ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić ranije je u utorak najavio pooštrenje kriterijuma za uvažavanje prigovora savesti zbog potreba Vojske jer sve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << više mladića traži da vojni rok služi u civilu.

Dvadesetsedmogodišnji Dragoslav Đokić je pre dve i po godine prekršajno kažnjen s 400 dinara zbog toga što je šetao psa bez korpe. Iako se civilno služenje vojnog roka ne dozvoljava osobama koje su osuđivane za krivična dela ili prekršaje sa elementima nasilja, Komisija za civilnu službu i Ministarstvo odbrane Đokićev prekršaj vide kao dovoljan razlog da odbiju njegov zahtev.

"Živim u Šumatovačkoj ulici gde je bilo žestoko bombardovanje, padale su kasetne bombe, bio sam direktno time pogođen i onda sam rešio da civilno služim vojni rok. Pretrpeo sam stres i uopšte nisam siguran da li se osećam potpuno sposoban da služim vojsku sa oružjem", kaže Đokić.

Pogrešno tumačenje Uredbe

Nenad Dimitrijević iz "Kuće za mlade", koja deluje u ime "Mreže mirovne politike Srbije", kaže da je Đokiću uskraćeno jedno od osnovnih ljudskih prava bez valjanog razloga. "Mi smo se u međuvremenu konsultovali sa ostalim članicama Mreže i sa piscima Uredbe o izmenama i dopunama Uredbe o izvršenju vojne obaveze i zaključak je da je to pogrešno tumačenje Uredbe i da to ni u kom slučaju ne može biti razlog odbijanja zahteva da služi civilno", kaže on.

U međuvremenu, Đokiću stigao je poziv za redovno služenje vojnog roka od sledećeg meseca, koji je on odbio da primi. Đokić je pokrenuo upravni spor protiv države, koji međutim, kako je praksa pokazala, ne utiče na odlaganje vojnog roka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.