Naučnici se bune zbog malih plata

Izvor: Politika, 18.Feb.2011, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici se bune zbog malih plata

Sindikat zaposlenih u naučnoj delatnosti traži preispitivanje odgovornosti Božidara Đelića zbog teškog položaja naučnih instituta

Većina naučnih instituta nalazi se u nezavidnoj situaciji, a glavni problem su – male plate istraživača, instituti jedva pokrivaju režijske troškove, opstanak najvećeg broja njih zavisi od projekata i sredstava koje dobijaju od Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj, a taj budžet je ograničen.

Ovako su situaciju u većem >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << broju naučnih instituta opisali predstavnici Sindikata zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti Srbije, koji su uputili otvoreno pismo predsedniku Vlade Srbije, Mirku Cvetkoviću, tražeći da preispita rad Ministarstva za nauku i odgovornost ministra Božidara Đelića. Kako su objasnili na jučerašnjoj konferenciji za novinare, to još ne znači da traže ostavku ministra Đelića, ali ukoliko njihovi zahtevi ne budu uvaženi, učiniće i to.

Predstavnici sindikata nezadovoljni su ugovorima o realizaciji projekata, stanjem u poljoprivrednim institutima, nepotpisivanjem Posebnog kolektivnog ugovora u nauci. Ugovorima o realizaciji projekata, koje je Ministarstvo za nauku ponudilo institutima, prekršeni su Zakon o radu, Zakon o naučnoistraživačkoj delatnosti, kao i Akt o izboru, vrednovanju i finansiranju projekata, rekla je juče na konferenciji za novinare Đurđica Jovović, naučni savetnik i predsednica Sindikata zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti.

– Prošle godine ugašena su dva naučna instituta iz oblasti poljoprivrede, u Nišu i Guči, dok je onaj u Zaječaru u stečaju. Zaposleni iz Niša i Guče ostali su na ulici, dok oni u Zaječaru nisu primili 20 plata – rekla je Jovovićeva.

Predstavnici sindikata istakli su da traže da im zarade budu izjednačene sa onima koje primaju profesori na univerzitetu.

U Ministarstvu za nauku kažu da su Ugovorom o finansiranju projekata, za period od 2011. do 2014. godine, jasno definisana sredstva za rad istraživača na prihvaćenim projektima. Oni navode da će predstavnici ministarstva razgovarati sa rukovodiocima projekata i analizirati tražena sredstva. Oni negiraju da zaposleni na institutima imaju manje plate od kolega na fakultetima i kažu da su 2008. godine, plate povećane za 30 odsto i tada su izjednačena primanja, dok je isplata minulog rada zakonska obaveza poslodavca, odnosno instituta.

„Izdvajanja za nauku u 2011. godini su za 23 odsto veća od budžetskih izdvajanja u 2010. godini”, kažu u resornom ministarstvu.

Što se tiče naučnih ustanova iz Zaječara, Niša i Guče, u Ministarstvu nauke navode da to nisu naučni instituti, jer nemaju dovoljan broj naučnih kadrova potrebnih za akreditaciju, već su registrovani po Zakonu o inovacionoj delatnosti.

J. Čalija

objavljeno: 19.02.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.