Izvor: B92, 30.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nasilje u svakoj trećoj porodici

Beograd -- Najnovija istraživanja pokazuju da je svaka treća porodica u Srbiji doživela neki oblik porodičnog nasilja.

Za žrtve nasilja u Beogradu postoje tri prihvatilišta, ali u njima više nema slobodnih mesta, što ukazuje da su se poslednjih godina žrtve oslobodile straha da prijave nasilje i zlostavljanje. Žrtve nasilja u porodici su najčešće žene i deca. U prihvatilišta i savetovališta najviše se javljaju žrtve iz velikih gradova, dok se žene po selima još >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uvek ne usuđuju na taj korak.

Uzroci zlostavljanja jesu brojni, nasilnici su nezadovoljni finansijskom situacijom, nedostatkom posla, a na našim prostorima još uvek imamo prisutnost patrijarhalnog načina vapitanja: "Svi smo mi naučili da nam nasilnici u ovoj oblasti ili nasilnice nisu psihijatrijski bolesnici. To su osobe koje su često same primarno žrtve nasilja i koje su nasilje naučile kako jedini oblik reakcije, a možda i preživljavanja u svojoj sredini", kaže Ivana Stevanović, koordinator sektora istraživanja i obrazovanja.

U zaštiti i pomoći žrtvama napravljen je veliki napredak, ali problem ostaje nedostatak komunikacije s nasilnikom. Prema Zakonu o porodici, nasilniku se mogu izreći razne kaznene mere od zabrane prilaska žrtvi do krivične prijave i suđenja. Međutim, iskustva pokazuju da takvi procesi predugo traju, a žrtva sve to vreme ostaje nezaštićena i izložena nasilju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.