Naši i njihovi lopovi

Izvor: Politika, 01.Jul.2015, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naši i njihovi lopovi

Bivša i sadašnja gradska vlast optužuju se međusobno za zloupotrebe i korupciju

Novi Pazar – Gradska uprava Novog Pazara oglasila se saopštenjem kojim je javnost upoznala s tim da je jedan njen radnik, Darko Drmanić, udaljen sa radnog mesta i da je protiv njega podneta krivična prijava zbog sumnje da je gradski budžet oštetio za tri miliona dinara.

Istog dana iz Višeg javnog tužilaštva je saopšteno da je krivična prijava podneta protiv dva radnika Gradske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << uprave. Portali bliski opozicionim strankama odmah su osuli paljbu po gradskoj upravi, optužujući je da je pokušala da prikrije identitet drugog osumnjičenog.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović (SDP) u utorak je na konferenciji za novinare saopštio da su sa radnih mesta udaljena dva radnika – Darko Drmanić, koji je radio na prodaji obrazaca izvoda iz matičnih knjiga i fotokopiranju, i Denis Rastoder, zamenik načelnika Odeljenja za opštu upravu. Naime, kako je naveo Mahmutović, Rastoder je još pre dve godine šefovima mesnih kancelarija naložio da novac od izdatih izvoda iz matičnih knjiga ne uplaćuju na račun budžeta, nego da jednom nedeljno novac predaju Drmaniću.

– Formirane su komisije i naš je cilj da uz pomoć nadležnih organa do kraja rasvetlimo ovaj slučaj, da vidimo ima li još umešanih, jer želimo da iskorenimo svaki vid korupcije i kriminala u gradskoj upravi – kazao je Mahmutović. On je kazao da, kada se ustanovi da je neko lopov, onda nije bitno ni iz koje je političke stranke, niti njegova nacionalna ili bilo koja druga pripadnost, te da za takvog nema mesta u zgradi gradske uprave.

– U tome je razlika između nas i naših političkih protivnika. Mi želimo da iskorenimo svaki vid kriminala, a njima je to bio metod rada koji su podsticali – kazao je novopazarski gradonačelnik.

On je naveo primer izveštaja o odobrenim kreditima za razvoj poljoprivrede, koje je 2011. godine delila Kancelarija za održivi razvoj nerazvijenih područja, na čijem čelu je bio Sulejman Ugljanin, predsednik SDA i tadašnji ministar bez portfelja. Iz obimnog spiska naveo je nekoliko specifičnih imena. Zet Sulejmana Ugljanina Haris Gegić dobio je 800.000 dinara kredita za razvoj poljoprivrede, a živi u centru Novog Pazara. Jedna krojačka radnja takođe je za razvoj poljoprivrede dobila 1,5 miliona dinara. Fantomske zemljoradničke zadruge za koje, kako Mahmutović kaže, niko nije čuo – „Klekovite njive” i „Moderni Sandžak” – dobile su milionske iznose. Dva projekta ovdašnje Agencije za ekonomski razvoj Sandžaka nisu prošla jer su, navodno, projekti izgubljeni, a odnosili su se na razvoj kozarstva i pčelarstva u sandžačkim opštinama. Sredstva za projekte za razvoj kozarstva i pčelarstva u Sandžaku dobile su dve firme iz Vojvodine, koje nikada nisu kročile u ovaj kraj.

– I pored čitavog spiska ljudi, uglavnom članova SDA, koji žive u centru grada i nemaju ni pedalj zemlje, a dobili su višemilionske sume za razvoj poljoprivrede, neobjašnjivo je ponašanje policije i tužilaštva, koji nisu mrdnuli da te slučajeve rasvetle. Očekujem da reaguje Ministarstvo za privredu, u čijem sastavu je sada bivša kancelarija za razvoj nerazvijenih područja – kazao je Mahmutović.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.