Izvor: B92, 25.Dec.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narodni muzej i rekonstrukcija

Beograd -- Uprava i zaposleni Narodnog muzeja u Beogradu u pismu javnosti upozoravaju da će kraj rekonstrukcije Muzeja kasniti godinu dana zbog Ministarstva kulture.

Oni su naveli da je razlog izostanak odgovarajućih saglasnosti i dozvola Ministarstva kulture. U pismu se navodi da se kulturna dobra koja je trebalo da budu izmeštena iz Muzeja još pre godinu dana i dalje nalaze u zgradi u alarmantno lošim uslovima. Ministar kulture Nebojša Bradić najavio je za sutra sastanak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa predstavnicima Narodnog muzeja.

Muzej je konstatovao da će prvu ratu namenjenu rekonstrukciji zgrade, od ukupne donacije u iznosu od 600.000 evra, dobijenu 2007. godine od ugledne fondacije Levendis, verovatno morati da vrati već krajem januara 2009. godine zbog toga što se još nije pristupilo rekonstrukciji zgrade.

Muzej je pismo uputio reagujući na izjave ministra kulture Nebojše Bradića i državne sekretarke Ministarstva kulture Nadice Momirov, koje su, prema oceni Narodnog muzeja, mogle da stvore pogrešnu sliku o celokupnom radu te nacionalne institucije.

"Odgovornost za to što realizacija projekta kasni, sada već duže od godinu dana, svakako ne leži na Narodnom muzeju, s obzirom da je Muzej do trenutka zastoja (oktobar 2007. godine) okončao sve poslove vezane za rekonstrukciju, striktno se pridržavajući odobrenih planova i usvojene dinamike od strane Ministarstva kulture i drugih nadležnih institucija", navodi Muzej.

"Ministarstvo kulture, međutim, nije Muzeju dalo neophodne saglasnosti i dozvole, što je isključivo njegova nadležnost."

"Upravo zbog nedostatka saglasnosti u procesu u kojem je Muzej samo korisnik, odobrena sredstva iz NIP-a nisu Narodnom muzeju stavljena na raspolaganje", navedeno je u pismu.

Bradić najavio sastanak

Ministar kulture Nebojša Bradić izjavio je u emisiji Poligraf da će sutra u Ministarstvu biti održan sastanak sa predstavnicima Narodnog muzeja i stručnjacima o prevladavanju situacije vezane za zastoj rekonstrukcije najznačajnije muzejske institucije u Srbiji.

On je malicioznim okarakterisao kritike da su on i Ministarstvo krivi zato što rekonstrukcija kasni više od godinu dana, naglasivši da je problem u tome što pravno nije valjan ugovor koji su njegovi prethodnici u Ministarstvu kulture potpisali sa firmom "Kunstrans" o depou za odlaganje umetničkih predmeta iz Narodnog muzeja.

Bradić je najavio da će predstojeća reforma Narodnog pozorišta značiti njegovo racionalizovanje na optimalan broj umetnika i tehničkih lica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.