Nalazište u Drenovcu opet opljačkano

Izvor: Politika, 08.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nalazište u Drenovcu opet opljačkano

Poharom lokaliteta iz doba neolita ugrožen petogodišnji rad međunarodne arheološke radionice

Paraćin – Arheološki lokalitet „Slatina – Turska česma", u blizini paraćinskog sela Drenovca, jednog od najznačajnijih neolitskih naselja u Srbiji, ovih dana ponovo je poharan. Tako je, probijanjem, ne samo naneta neprocenjiva šteta, već je ugrožen i petogodišnji rad međunarodne arheološke radionice, u kojoj su angažovani studenti arheologije s >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Filozofskog fakulteta u Beogradu i njihove kolege iz inostranstva.

– Ovo je sigurno deseti put da nam ilegalni kopači ruiniraju nalazište. Prema onome što sam videla, sigurna sam da je iskopavanja obavio neko ko se dobro razume u arheološki postupak – kaže za naš list direktorka paraćinskog muzeja Vesna Živanić.

Direktor Republičkog arheološkog instituta u Beogradu i rukovodilac međunarodne arheološke radionice „Neolitizacija srednjeg Pomoravlja" Slaviša Perić slaže se sa citiranom procenom:

– Poharom arheoloških nalazišta bavi se nekoliko organizovanih kriminalnih grupa. Ćuprijsko-jagodinska grupa fokusirana je samo na preistorijske figurine, kojima je „Slatina" bogata, dok druga grupa, koja ima i detektore, traži samo metal, odnosno pljačka antičke i srednjovekovne lokalitete. Treća grupa, koja je oštetila „Jerinin grad" traga samo za zlatom – objašnjava Perić za „Politiku", dodajući da su predmeti sa lokaliteta „Slatina – Turska česma" izuzetno vredni za nauku, ali da nemaju veliku tržišnu vrednost. Najžalosnije je što do sada niko nikada nije bio kažnjen, ističe Perić, jer iako je proglašen spomenikom kulture, ovaj lokalitet nije kategorizovan.

– Pre četiri godine uhvatio sam jednog „divljeg kopača" na delu, uzeo mu lične podatke i fotografisao ga. Policija ga je potom uhapsila i – odmah pustila, uz obrazloženje da lokalitet nije bio ograđen žutom trakom – ilustruje naš sagovornik.

Zorica Gligorijević

[objavljeno: 09/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.