Nalaženje žrtava preko društvenih mreža

Izvor: RTS, 05.Nov.2019, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nalaženje žrtava preko društvenih mreža

U Srbiji je sve učestalije sajber nasilje. Poslednjih dana aktuelan je slučaj učenice šestog razreda jedne osnovne škole gde već nedeljama među đacima kruže njene obnažene fotografije, koje je prvobitno podelio njen bivši dečko. Hristina Piskulidis iz nevladine organizacije "Astra" navodi da su nove tehnologije otvorile put novim načinima vrbovanja žrtava.
Hristina Piskulidis je gostujući u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << emisiji "Ovo je Srbija" istakla da poslednji slučaj širenja fotografija maloletne devojčice predstavlja sajber nasilje, kao i to da su nove tehnologije otvorile put nekim novim načinima vrbovanja žrtava.

"Onog trenutka kada se neka osoba nađe u lancu trgovine ljudima, nove tehnologije su omogućile i to da ona bude ucenjivana neprikladnim fotografijama i video-zapisima", objašnjava Hristina Piskulidis.
Kaže da je sada mnogo lakše naći žrtvu, a to su najčešće mlade osobe u nezavidnim pozicijama. One se jave na neki od oglasa na društvenim mrežama i tako uđu u opasnost da postanu žrtve trgovine ljudima. 
U "Astri" smatraju da je upravo edukacija mladih jedan od načina zaštite od trgovine ljudima. Ta organizacija prikuplja pomoć za žrtve trgovine ljudima i njihovu decu. 
"Mi smo 30. oktobra pokrenuli kampanju koja se zove – Pokažimo im da nisu same. Ideja je da na neki način pokušamo da namirimo osnovne potrebe nekadašnjim žrtvama trgovine ljudima i njihove dece. To su paketi hrane, obuće i odeće, nameštaj, ogrev, paketi medicinske pomoći, zatim obuke za sticanje nekog višeg nivoa obrazovanja", navodi Piskulidisova.
Dodaje da su nekadašnje žrtve trgovine ljudima u nekom sistematskom procepu i da nisu u mogućnosti da steknu adekvatno obrazovanje niti zaposlenje i žive u dubokom siromaštvu.
Kako kaže, žrtve nasilja u "Astri" mogu da dobiju psihološku i medicinsku pomoć, savete advokata, prevođenje dokumentacije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.