Najveći teret na zagađivačima

Izvor: Glas javnosti, Beta, 11.Feb.2010, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveći teret na zagađivačima

BEOGRAD - Srbija za zaštitu životne sredine izdvaja i deset puta manje novca nego što je evropski prosek, rekla je Željka Jurakić, direktorka Fonda za zaštitu životne sredine Srbije, na jučerašnjem okruglom stolu u Privrednoj komori Srbije, pod nazivom "Finansije i životna sredina".

Skladištenje posebnog otpada kod Krnjeva

BEOGRAD - Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Srbije obezbedilo je privremeno skladištenje posebnih vrsta otpada u Krnjevu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Ta lokacija je u vlasništvu Republike Srbije, a data je na korišćenje Ministarstvu odbrane.

Otpad će se ovde privremeno skladištiti do njegovog konačnog zbrinjavanja, i to ne duže od 12 meseci.

- Posebne vrsta otpada će se skladištiti u skladu sa zakonom, na način koji obezbeđuje njegovu maksimalnu zaštitu. Obezbeđeni su protivpožarna zaštita, nadzor i fizičko obezbeđenje - navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije je u junu prošle godine zadužila Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja da sprovede javnu nabavku izbora ovlašćenog operatera za bezbedno prepakivanje posebnih vrsta otpada, njegovo privremenog skladištenja, zaštitu od požara i celodnevno obezbeđenje.

Beta

NIS zaostaje

Pomoćnica izvršnog direktora NIS Petrol - a za sistemsku podršku Dara Skorupan kaže da je u protekle dve decenije propušteno nekoliko ciklusa investiranja i da ta kompanija zaostaje za ostalim naftnim kompanijama u svetu. Ona je rekla da NIS Petrol pokušava ubrzanim koracima to da nadoknadi i da je planirano da u periodu 2009/2010. bude uloženo ukupno 60 miliona evra u zaštitu životne sredine.

Govoreći pred brojnim državnim zvaničnicima i privrednicima Srbije i Hrvatske, Jurakićeva je najavila i da će ta ustanova uskoro izraditi "zelenu knjigu" privrednih subjekata, sa podacima o investiranju u ekologiju.

- Kada je u pitanju Srbija, stanje je nezavidno. Neke procene pokazuju da se izdvaja od 0,2 do 0,3 odsto BDP, a poslednjih godinu dana i manje. U Srbiji ne postoje adekvatni podaci koliko naša industrija ulaže, kroz svoje projekte, u inoviranje svojih tehnologija kako bi se dostigli standardi EU - izjavila je Jurakićeva.

Prema njenim rečima, Fond će sačiniti evidenciju metodom "od vrata do vrata" i ući u svaki privredni subjekat, da bi Srbija dobila stvarno stanje i realne projekcije za narednih pet do 10 godina.

Osvrćući se na ulaganje pojedinih privrednika u ekologiju, Željka Jurakić je dodala da najveći teret treba da podnesu najveći zagađivači, koji moraju da renoviraju zastarele tehnologije.

Jurakićeva je pozvala privrednike da konkurišu u Fondu za zaštitu životne sredine za dobijanje podsticajnih sredstava i navela da ove godine krediti, koji se odobravaju u saradnji sa Fondom za razvoj, neće biti limitirani kao prošle godine.

Na usvajanje još čekaju Strategija za upravljanjem otpadom i određeni podzakonski akti, a na sednici vlade ove nedelje trebalo bi da budu usvojene i dopune Uredbe o podsticajnim merama za recikliranje otpadne gume.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša Hrvatske Vinko Mladineo rekao je da je u toj zemlji u sektoru "zelene industrije" zaposleno oko 4.500 ljudi i da ta oblast ne samo da je izdržala udar ekonomske krize, već su otvarani novi pogoni. Prema njegovim rečima, Hrvatska, koja važi za regionalnog lidera u toj oblasti, već primenjuje sve ekološke propise koji su usklađeni sa zakonodavstvom EU, a sada poklanja veliku pažnju i obnovljivim izvorima energije.

 

Agencije

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Još bez Strategije o upravljanju otpadom

Izvor: EMportal, 10.Feb.2010, 17:10

U Srbiji se u zaštitu životne sredine ulaže između 0,2 i 0,3 odsto BDP-a, a prošle godine uloženo je i ispod dotadašnjeg proseka, rekla je Željka Jurakić, direktorka Fonda za zaštitu životne sredine na okruglom stolu Finansije i životna sredina u Privrednoj komori Srbije.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.