Najveći interes  za Halkidiki i Antaliju

Izvor: Blic, 06.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveći interes za Halkidiki i Antaliju

Prosečan srpski turista ove sezone ide na desetodnevno letovanje na Halkidiki. Na odmor odlazi sa porodicom, putuje avionom i uzima aranžman koji uključuje organizovane obilaske. Za letovanje je ove godine izdvojio oko 400 evra, bira hotel sa tri zvezdice, sa uslugom na bazi polupansiona. U agenciji aranžman rezerviše već u februaru i po tome se ne razlikuje od evropskih turista.

Sudeći po podacima beogradskih turističkih agencija, Grčka je ove sezone definitivno omiljena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << turistička destinacija kod Srba. Osim Halkidikija, srpski turisti u velikom broju odlaze i na druga grčka ostrva - Zakintos, Krit i Tasos. Za razliku od prethodnih godina, ovog leta ne troše mnogo vremena na samo putovanje i umesto autobusa, sve češće biraju avion.

- Našim turistima je bitna cena, ali više nije odlučujući faktor u izboru destinacije. Spremni su da izdvoje više novca nego ranijih godina. Važan im je pristojan smeštaj, ali i obilasci. Kad dođu kod nas, obavezno pitaju šta može da se vidi na određenoj destinaciji - kaže Milica Žarković iz turističke agencije „Kon Tiki".

Odmah iza grčkih ostrva, turistima iz Srbije najinteresantnija je Turska i to uglavnom antalijska regija ili Bodrum. Iako se najčešće odlučuju na osmodnevne aranžmane, koji su se po turističkim agencijama mogli naći i za 320 evra, gosti iz Srbije neretko su birali i najekskluzivnije opcije od 2.500 evra za dve nedelje boravka. Ovi aranžmani uključuju najskuplje hotele, kao i noćenje sa doručkom, ručkom i večerom.

- Tradicionalno dobro kod naših sugrađana prolazi i Egipat. Ranije je najtraženije letovalište iz ove zemlje bila Hurgada, a sada tu poziciju lagano preuzima Šarm el Šeik - priča Žarković.

Ipak, složili su se u turističkim agencijama, hit ovog leta svakako je špansko letovalište Palma de Majorka. Ova destinacija turistima iz Srbije postala je daleko interesantnija nego ranijih godina i pored toga što najjeftiniji aranžman iznosi oko 500 evra. Tome je i doprinela mogućnost srpskih građana da lakše dođu do vize. U nekim agencijama Majorka je i najtraženija destinacija za srpske turiste.

Hit zemlje

1. Grčka

2. Turska

3. Egipat

4. Crna Gora

5. Tunis

Letovališta u Grčkoj, Turskoj i Egiptu su ubedljivo najtraženija kod Srba, dok je broj onih koji letuju u Bugarskoj i Tunisu daleko manji. I nekad tradicionalna letovališta u Crnoj Gori više ne privlače turiste iz Srbije, pa su destinacije iz ove zemlje čak i izbačene iz ponuda nekih turističkih agencija.

- Crna Gora je promašaj ove sezone. Zbog malog interesovanja, nismo je uvrstili u našu ponudu, već stavili u fioku. Hrvatska, takođe, još nije interesantna našim turistima jer je prilično skupa. S druge strane, sa isto toliko novca ili čak manje može da se ode na jedno dobro letovanje u Grčku ili Tursku - kaže Saša Vučković iz „Argus tursa".

Turističke agencije, kao i ranijih sezona, povremeno daju određene popuste u jeku sezone. Ukoliko se želja turiste poklopi sa odabranim periodom turističke agencije, na letovanje se može otići i za 10 odsto jeftinije. Postoje i neke druge vrste popusta, poput one da se za tri aranžmana plate samo dva ili last minut ponude, koje ukupnu cenu mogu da spuste od 10 do 30 odsto. Nije neuobičajeno da neke turističke agencije obezbede i besplatan avio-prevoz za jednog putnika koji se u pravo vreme nađe na pravom mestu.

Gotovo sve turističke agencije daju popuste za decu do 12 godina, ukoliko putuje sa oba roditelja. Na primer, cena aranžmana za neko tursko letovalište za prvo dete, preko „Kon Tikija" je 190 evra, bez obzira da li se radi o hotelu sa tri, četiri ili pet zvezdica. I drugo dete dobija određene popuste, koji su uglavnom od 40 do 50 odsto. Slično je i u drugim turističkim agencijama.

U agencijama kažu da je broj srpskih građana koji odlaze na letovanje skoro isti kao i prethodnih godina. Razlike su u destinacijama na koje se odlazi, ali i u bukiranju aranžmana. Već u februaru srpski turisti „završavaju" sve obaveze oko izbora destinacija i plaćanja, a u junu se planiraju putovanja na jesen ili za Novu godinu.

Odmor na Barbadosu

U turističkim agencijama kažu da su sve traženije daleke destinacije, kao što su Bali, Tajland, Meksiko, Barbados i Santa Lucija. U ponudama su aranžamani na 14 dana, u hotelima sa četiri zvezdice, za koje mora da se izdvoji oko 1.500 evra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.