Najveća smotra regionalnog agrara

Izvor: Politika, 08.Maj.2011, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveća smotra regionalnog agrara

U Novom Sadu sve je spremno za početak 78. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, koji će ove godine okupiti više od 1.500 izlagača iz 25 zemalja

Odbrojavanje je počelo: za nekoliko dana višeod 1.500 izlagača iz zemlje i inostranstva predstaviće svoje noveproizvode, tehnologije, usluge, politikeitrendoveuagraru na 78. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Sajamske zastave biće podignute 14. i vijoriće se do 21. maja, a ove godine, prvi put, biće organizovana >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i Izložba organske hrane. U susret najvećoj manifestaciji u agraru Vojvodine, Srbije i regiona, koja se po procenama pojedinih nemačkih monitoring kuća svrstava na šesto mesto u Evropi, razgovaramo sa generalnim direktorom Novosadskog sajma Goranom Vasićem.

– Pored brojnih domaćih izlagača, direktno učešće su potvrdili i gosti iz Albanije, Argentine, Austrije, Bugarske, BiH, Brazila, Crne Gore, Grčke, Indonezije, Italije, Litvanije, Holandije, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Nemačke, Poljske, Portugalije, Slovenije, Slovačke, Republike Srpske, Turske, Češke Republike i Ukrajine. Posetioci sajma, takođe, imaće prilike da vide proizvode iz još desetak država koje zastupaju domaća predstavništva. U okviru kolektivnih izložbi predstaviće se Federacija BiH, Crna Gora, Grčka, Makedonija, Mađarska i Portugalija – kaže Vasić.

Ovogodišnja zemlja-partner Novosadskog sajma biće Portugalija, koja će, nastavlja Vasić, predstaviti najznačajnije segmente svoga agrara, u kome je najzastupljenija proizvodnja povrća i hortikulturnih proizvoda, vina, voća i mleka. Naš partner, takođe, promovisaće i turističke potencijale, tradiciju, folklor i kulturu. Pošto je ova zemlja, pre svega, na svetskom tržištu poznata po kvalitetnim vinima, tokom sajma biće organizovan i „Dan portugalskih vina“, na kojem će biti predstavljena proizvodnja i kultura konzumiranja vina. U novosadskoj Sinagogi 14. maja biće održan koncert fado muzike.

Manifestaciju će posetiti ministri poljoprivrede iz petnaestak zemalja jugoistočne i centralne Evrope – učesnici Ministarske konferencije u Beogradu, koja počinje dan ranije.

– Prvog dana sajma u Kongresnom centru biće potpisan sporazum o saradnji između Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srbije i Ministarstva poljoprivrede Republike Litvanije. Ovde će, takođe, biti održana stručna predavanja i poslovni skupovi, među kojima se posebno ističu bilateralni razgovori srpskog i portugalskog ministarstva poljoprivrede i bilateralni razgovori koje organizuje „GFAEnvest“ Hamburg sa domaćim privrednim subjektima. Privrede svojih zemalja predstaviće ambasade Portugalije, Kanade i Holandije. Ove godine u saradnji sa Nacionalnom asocijacijom za razvoj organske proizvodnje organizujemo Izložbu organske hrane, koja će biti na oko 600 kvadrata i za koju već vlada veliko interesovanje – ističe Vasić.

Važan segment sajma čini Nacionalna izložba stoke, koja se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, trgovine, vodoprivrede i šumarstva. S obzirom na teške uslove i krizu u domaćem stočarstvu, koliko ovakav tip okupljanja ima uticaja na rešavanje problema?

– Izložba stoke opravdava reputaciju najveće i najbogatije stočarske priredbe u Srbiji i regionu. Ona je posebno značajna jer podstiče razvoj domaćeg stočarstva i doprinosi obnavljanju i uvećanju kvalitetnog stočnog fonda, a posredno i povratku klanične industrije Srbije među značajne izvoznike na tržišta Evropske unije i drugih zemalja u svetu. Svesni potrebe da stalno inoviramo, prvi put posle više decenija, organizovaćemo javno ocenjivanje stoke na manježu Novosadskog sajma, što je na svojevrstan način prethodnica aukcijama koje imamo u planu. Ove godine stočari će na sajmu imati dva svoja dana – ponedeljak i tradicionalni četvrtak – napominje Vasić.

-------------------------------------------------

Organska hrana

U okviru Izložbe organskih proizvoda posetiocima Međunarodnog poljoprivrednog sajma predstaviće se centri za organsku proizvodnju: Selenča, Valjevo, Svilajnac i Leskovac; poznata udruženja proizvođača „Teras“, „Vitas“, „Zelena mreža Vojvodine“ i Udruženje za biodinamičku poljoprivredu Srbije; poljoprivredna gazdinstva: „Vozar“, „Mamužić“, „Stojanović“, „Šokšić“, „Kozić“, „Stanimirov“, „Iva farm“, „Bio Salaš Farago“ i drugi.

Na sajmu će izlagati i dva pčelara: „Pčelica Stojanović“ i „Pčelinjak Kovačević“. Poljoprivredne škole iz Požege i Vršca prikazaće obrazovne aktivnosti usmerene ka organskoj proizvodnji, Poljoprivredna stručna služba iz Požarevca savetodavne usluge, a Institut „Tamiš“ rezultate dobijene na svojim oglednim poljima. Udruženje inženjera prehrambene struke odražaće predavanje na temu „Funkcionalna hrana iz organske proizvodnje žita“.

Miroljub Mijušković

objavljeno: 09.05.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.