Najuspešniji u borbi protiv diskriminacije

Izvor: RTS, 22.Jan.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najuspešniji u borbi protiv diskriminacije

Glumica Mirjana Karanović dobitnica je godišnje nagrade Koalicije protiv diskriminacije, u kategoriji javne ličnosti čiji je doprinos u suzbijanju diskriminacije bio najveći u 2008. godini.

Dobitnica godišnje nagrade Koalicije protiv diskriminacije, koja se dodeljuje institucijama i pojedincima koji su tokom prethodne godine doprineli suzbijanju te društvene pojave je glumica Mirjana Karanović.

Karanovićeva je nagrađena u kategoriji javne ličnosti čiji je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << doprinos u suzbijanju diskriminacije bio najveći u 2008. godini, pre svega zbog angažovanja u projektima Romskog kulturnog centra, Incest trauma centra, "Novo je da sam bila zlostavljana" i slično.

Glumica je prilikom dodele nagrade izrazila zadovoljstvo zbog izrade zakona protiv diskriminacije jer je, kako je rekla, uloga države u suzbijanju diskriminacije velika.

"Država može da natera ljude da poštuju zakon - "ne da moli ili ubeđuje, nego da natera i sprovede sankcije nad onima koji ih ne poštuju", a na ostalima je da društvo ubeđujemo, istakla je Mirjana Karnović..

U kategoriji javne vlasti nagrada je pripala pomoćnici načelinka uprave kriminalističke policije u Beogradu Mileni Živanović, posebno angažovanoj u sprečavanju nasilja u porodici i seksualnih zločina.

"Žene u crnom" dobitnice su tog priznanja u kategoriji organizacija, a Staša Zajović je prilikom dodele priznanja poručila da nevladine organizacije imaju obavezu da sarađuju sa državnim organima.

Samo zajedničkim radom "kultura nekažnjivosti može postati kultura odgovornosti", rekla je Zajovićeva i istakla da nevladine organizacije moraju stalno vršiti pritisak na državu kako bi taj cilj bio ispunjen.

U kategoriji medija, nevladine organizacije priznanje su dodelile novinaru Dinku Gluhonjiću, koji je, uprkos pritiscima i pretnjama, nastavio da piše o problemu diskriminacije, rečeno je na dodeli priznanja.

Nagrada u biznis kategoriji pripala je kompaniji "Laš Srbija" (Lush), koja se javno zalaže za zabranu testiranja proizvoda na životinjama i zaštitu životne sredine.

Koalicija protiv diskrimiacije okuplja 10 nevladinih organizacija: Centar za unapređivanje pravnih studija, Inicijativu mladih za ljudska prava, Gej sterjt alijansu, Udruženje studenata sa hendikepom, Antitrafiking centar, Labris, Švedski helsinški odobor za ljudska prava, Gejten, Inciijativu za inkluziju i ĆRIS- mrežu odbora za ljudska prava u Srbiji.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nagrade protiv diskriminacije

Izvor: B92, 22.Jan.2009

Beograd -- Kolicija protiv diskriminacije, koju čini 10 nevladinih organizacija, dodelila je Godišnje nagrade za borbu protiv diskriminacije... Nagrade, koje je uručio ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, dobili su pomoćnica načelnika Uprave kriminalističke policije u Beogradu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.