Najopasnije su rane od struje i vrele kafe

Izvor: Blic, 19.Mar.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najopasnije su rane od struje i vrele kafe

Koliko su ozbiljne posledice opekotina kod dece najbolje pokazuje podatak da su kao uzročnik smrti na drugom mestu, iza saobraćajnih nezgoda. Čak 85 odsto opekotina dijagnostifikuju se kao oparotine, jer oštećenja kože nastaju polivanjem vrelom tečnošću, vodom, kafom, dok je 13 odsto uzrokovano plamenom ili vrelim predmetom, pritiskom na vruću ringlu, rernu, grejalicu ili stavljanjem prsta u utičnicu.



Opekotine su i česta posledica nesreća kada se deca igraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << hemijskim sredstvima ili u blizini železničkih ili trafo-stanica, kada se penju na vagone pa zakače električni kabl.

- Popeo sam se na trafo-stanicu. Bilo je nas nekoliko drugova, igrali smo se i nije mi bilo teško da se prvi popnem, ali sam zakačio električni kabl. Kada sam se osvestio, bilo je strašno - priča trinaestogodišnji D. M.

On je imao sreće i danas, dva meseca posle operacije, oseća se sasvim dobro. Po rečima doktora Kravljanca, opečeni deo zahvatio je potiljačni deo lobanje, kožu i tkivo u punoj debljini, sve do kosti. Presađivanje je bilo nemoguće, pa je nedostajući deo tkiva i kože nadoknađen lokalnim rotiranjem režnja sa poglavine.

- Ništa nije sečeno i skidano pa nadomeštano, već je zarotirano postojeće i potom pokriven oštećeni deo. Pacijent se potpuno oporavio i uspeli smo da ožiljak smanjimo do te mere da sada izgleda kao da se samo posekao, a to će kosa uskoro pokriti. Isovremeno je imao i operaciju opekotine na nozi, a na to mesto transplantirali smo deo s natkolenice - kaže doktor Đorđe Kravljanac, hirurg u Institutu za majku i dete u Beogradu.

Plastični hirurzi kod dubokih opekotina trećeg stepena pre svega skidaju nekrotičnu masu i uglavnom rade autotransplantaciju, dok kožu donatora koriste samo u pojedinačnim slučajevima. Ova koža i inače ima funkciju specifičnog zavoja, jer je organizam posle tri sedmice, kada stvori svoju, odbacuje.

Najčešće greške

-stavljanje belanca od jajeta

-oblaganje kiselim mlekom

-sipanje zejtina i soli

-posipanje piljevinom

-mazanje pastom za zube

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.