Izvor: B92, 25.Jun.2009, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolji đaci uprkos poteškoćama

Beograd -- Prvi put u Srbiji, dva đaka sa poteškoćama u razvoju ravnopravno su završila redovnu osnovnu školu sa svojim vršnjacima, i to kao najbolji.

Dva dečaka iz beogradske osnovne škole "Oslobodioci Beograda", učenici su generacije, a juče su im, zajedno sa vršnjacima iz ostalih palilulskih škola, dodeljene nagrade za dobro učenje. Ovo je jedan od prvih primera početka primene inkluzivnog obrazovanja.

Trinaest obaveznih predmeta i nekoliko izbornih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << samo u osmom razredu - to su odabrali i savladali Ljubomir Tintor i Matija Lagator, ravnopravno sa svojim vršnjacima.

Ljubomir boluje od cerebralne paralize, ali ga to nije sprečilo da pokaže svoje znanje na časovima, a prošle godine je bio drugi na opštinskom takmičenju iz istorije.

Kaže da je ponosan na svoj dosadašnji uspeh, a nada se uspešnoj advokatskoj karijeri.

Drugi učenik generacije u školi "Oslobodioci Beograda” je Matija Lagator, koji pati od disleksije, a opet je završio osmogodišnju školu sa svim peticama i osvajao najbolja mesta na takmičenjima iz informatike i matematike.

Ovo je prvi primer da deca sa specijanlim potrebama završe školu kao najbolja u generaciji.

Ljubomir i Matija kažu da savetuju i drugima da pokušaju da savladaju takav zadatak.

Profesori i drugari iz klupe su im svakako bili važna podrška.

Inače, na opštini Palilula ima 162 osnovca i 20 vukovaca srednjih škola koji su u svedočanstvima imali sve petice.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bolest ih nije sprečila da budu đaci generacije

Izvor: 24sata, 25.Jun.2009

Među vukovcima osnovnih i srednjih škola sa Palilule, koje je juče ta opština nagradila na svečanosti u pozorištu „Duško Radović”, bili su i Ljubomir Tintor i Matija Lagator, đaci generacije OŠ „Oslobodioci Beograda”, inače deca s teškoćama u razvoju.

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.