Nagrada za školu bez jedinica

Izvor: Blic, 28.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada za školu bez jedinica

- U našoj školi već četiri godina nema jedinica, a čas umesto zvonom počinje i završava se muzikom. Sve to doprinosi pozitivnoj atmosferi, dobrim međuljudskim odnosima i, na kraju, odličnim obrazovno-vaspitnim rezultatima - kaže Darinka Karović, direktorka Farmaceutsko-fizioterapeutske škole iz Beograda i jedna od ovogodišnjih dobitnika Svetosavske nagrade.

Nagrade su uručene sinoć na Svetosavskoj akademiji povodom školske slave, koja je održana u Centru „Sava" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Beogradu, a koje Ministarstvo prosvete tradicionalno dodeljuje pojedincima i ustanovama za poseban doprinos u razvoju obrazovanja u protekloj godini.

- Priznanje je verovatno stiglo jer je naša škola po mnogo čemu posebna. Mi smo jedina srednja stručna škola u Srbiji gde svi učenici završavaju razred u junu, bez popravnih ispita. To smo postigli jer deset meseci intenzivno radimo sa svojim učenicima. Njihovo znanje se stalno prati. U prvom polugodištu svaki učenik ima najmanje četiri-pet ocena iz jednog predmeta - kaže za „Blic" Darinka Karović.

Da Farmaceutsko-fizioterapeutska škola ima izuzetne rezultate, potvrđuje i uspeh odeljenja IV/1 u kojem su svi đaci odlični, a prosek njihovih ocena je 4,89.

- Svetosavsko priznanje mi mnogo znači jer je na neki način potvrda mog dugogogodišnjeg rada, ali i rada svih zaposlenih u školi. Ova nagrada, koja predstavlja najveće priznanje koje može dobiti prosvetni radnik u Srbiji, postavlja pred mene nove izazove i obavezuje me da radim još bolje - kaže Darinka Karović.

Posebnost naše škole je, kaže direktorka Karović, i velika posvećenost stručnom usavršavanju i edukaciji zaposlenih.

Ovogodišnja dobitnica Svetosavske nagrade je i Mirjana Skendžić, direktorka Predškolske ustanove „Vračar" u Beogradu.

- Biti vaspitač je najlepše, ali i jedno od najodgovornijih zanimanja. Da bi ovaj posao radili dobro, morate da ga volite. Deca to uvek prepoznaju... Lepo je kada vam neko oda priznanje za vaš trud. Nagrada je došla kao kruna radnog veka koji sam provela u predškolskom obrazovanju. Od samog početka, već 38 godina, sam u Predškolskoj ustanovi „Vračar". Prvo kao vaspitačica, a potom kao rukovodilac i direktor ove ustanove - kaže Mirjana Skendžić.

Ona naglašava da Svetosavska nagrada na neki način pripada svim zaposlenim u Predškolskoj ustanovi „Vračar", ali i njenoj porodici koja je uvek bila uz nju.

U Predškolskoj ustanovi, na čijem čelu je Mirjana Skendžić, u proteklom periodu urađeno je mnogo toga. Skoro svi vrtići su renovirani, uvedeni su novi programi, uspešno se realizuje pripremni predškolski program...

- Ali to je zasluga i Gradskog sekretarijata za dečju i socijalnu zaštitu opštine Vračar i ministarstava prosvete i zdravlja - kaže Mirjana Skendžić.

Dobitnik i Prva kragujevačka gimnazija

Dobitnik Svetosavskog priznanja je i Prva kragujevačka gimnazija koja ove godine slavi 175. godina postojanja. Osnovana je 1833. godine za vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića, na inicijativu Vuka Karadžića. Licej i u to vreme prva obrazovna institucija južno od Save i Dunava, preteča je Velike škole, odnosno današnjeg Univerziteta u Beogradu, i u Kragujevcu.

B. Raketić

Ovogodišnji dobitnici Svetosavske nagrade:

-Mirjana Skendžić, direktorka Predškolske ustanove „Vračar iz Beograda

-Predškolska ustanova „Jelica Stanivuković Šilja" iz Šida

-Osnovna škola „Desanka Maksimović" iz Zaječara

-Poljoprivredna škola sa domom učenika „Ljubo Mićić" iz Požege

-Prva kragujevačka gimnazija

-Darinka Karović, direktorka Farmaceutsko-fizioterapeutske škole iz Beograda

-Srpska gimnazija „Dositej Obradović" u Temišvaru

-Univerzitet u Beogradu

-Prof. dr Ljubomir Protić, direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.