Izvor: B92, 01.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada Jug Grizelj za "Jedinicu"

Beograd -- Novinar i urednik nedeljnika "Vreme" Filip Švarm ovogodišnji je dobitnik novinarske nagrade "Jug Grizelj".

Nagrada se dodeljuje za razvijanje prijateljstva i uklanjanje granica među ljudima. Nagrada mu je, kako je danas saopšteno u obrazloženju odluke žirija, dodeljena kao autoru serijala "Jedinica" koji je bio "bez premca u prošlogodišnjoj dokumentarnoj TV produkciji".

Na početku su prisutni minutom ćutanja odali poštu novinaru Dušanu Simiću, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsedniku žirija. Iz poštovanja prema njemu, žiri sastavljen od vrhunskih novinara i članova porodice Juga Grizelja, odlučio je da ostane bez predsednika.

U ime žirija, novinarka RTV B92 Antonela Riha istakla je, povodom donošenja odluke o ovogodišnjem dobitniku nagrade, da je serijal "Jedinica" "hronika naše tragedije i sramote", navodeći da je Švarm insistirao sve vreme na najvažnijem novinarskom pitanju "Zašto?".

"Film 'Jedinica' dao je odgovore na mnoga pitanja o vezama državne bezbednosti i "crvenih beretki", o njihovoj ulozi u ratovima i približio nas odgovoru na pitanje zašto je ubijen premijer Zoran Đinđić", kazala je Riha.

"Za ono o čemu se šuškalo i onome što se naslućivalo Švarm je našao dokaze i u šokirajućem dokumentracu odgovorio na mnoga pitanja", rekla je Riha.

Nagradu Jug Grizelj od 1991. godine dodeljuju porodica i prijatelji novinara Juga Grizelja. Cilj ove zadužbine je da trajno čuva uspomenu na Juga Grizelja i da podstiče novinarsko stvaralaštvo.

Među dosadašnjim dobitnicima su i Brankica Stanković, Antonela Riha, Miloš Vasić, Stojan Cerović, Lila Radonjić, Teofil Pančić, Ivan Torov, Bojana Lekić, Svetlana Lukić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.