Nadam se rešenju u slučaju Nastić

Izvor: B92, 25.Dec.2010, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nadam se rešenju u slučaju Nastić"

Beograd -- Generalni konzul Srbije u Čikagu Desko Nikitović se nada da će u slučaju porodice Nastić doći do zadovoljavajućeg rešenja i da će deca biti vraćena roditeljima.

Roditelji imaju advokata, sada odličnog advokata, uz našu pomoć u Kaliforniji, i mi se nadamo da će taj sudski postupak biti okončan, rekao je Nikitović.

Porodici Vuka Nastića iz Kalifornije je američka lokalna Agencija za zaštitu dece oduzela starateljstvo nad osmogodišnjim sinom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Damjanom i petogodišnjom ćerkom Nastasijom.

Prema rečima Nikitovića, ono što brine jeste da je protekao dosta dug period od kako oni tu decu drže, prolongiaraju, jednostavno nemaju nikakve dokaze, ali "ta lokalna agencija, koja je praktično opštinska agencija, ona je, da kažem, država u državi".

"Nažalost, oni nisu odgovarali na naše zahteve, na naše upite, i vršili su versku diskiriminaciju nad tom decom, šest meseci sveštenik srpske crkve iz Sakramenta nije mogao da poseti decu, a s druge strane, deca nisu mogla da govore srpski. Mi smo, rekao bih u najmanju ruku očajni zbog te situacije sa decom, ali postupak se nastavlja sada u januaru", rekao je Nikitović.

On je kazao da je konzulat koristio sve instrumente koje ima kao diplomatska misija u Americi.

"Juče smo imali sastanak u Stejt departmentu. Znači, mi jednostavno tražimo od svih instanci da nam objasne zašto su neke od tih odluka lokalnih vlasti donete i na osnovu kojih zakona", rekao je Nikitović.

Prema njegovim rečima, postoje ozbiljna kršenja verskih sloboda i ljudskih prava, koja su zagarantovana američkim ustavom, iako su deca i američki državljani i naši.

"Mi smatramo, s obzirom da su roditelji samo naši državljani, da mi kao država imamo pravo, odnosno obavezu, da znamo šta je za tu decu dobro, kao što postupa i američka država", kazao je Nikitović.

Predsednik Srbije Boris Tadić je u Novom Sadu, na uručenju nagrada "Dr Zoran Đinđić", od Ministarstva spoljnih poslova zatražio da se ovaj slučaj sa konzularnog podigne na njviši diplomatski nivo kako bi se porodici Nastić pomoglo da što pre vrati decu.

Porodica Nastić je uhapšena 8. juna ove godine pod optužbom da su na kompjuteru oca pronađene fotografije njihove golišave dece, podseća "Glas Amerike".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.