Načelnika policije optužuje za reket

Izvor: Blic, 01.Sep.2010, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Načelnika policije optužuje za reket

Čačak - Vlasnik čačanskog preduzeća „Auto Jovanović“ Veliša Jovanović optužio je načelnika odeljenja saobraćajne policije u Čačku Dragoslava Krdžića za reketiranje, zbog čega je protiv njega podneo krivičnu prijavu. U izjavi koji je dao u policiji on tvrdi da je Krdžiću pod pritiskom u više navrata davao pozajmice u ukupnom iznosu od više desetina hiljada evra, da mu je sponzorisao letovanja i zimovanja i da ima svedoke koji će to potvrditi pred sudom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Potpukovnik Dragoslav Krdžić, nazivajući ovakve optužbe koještarijama, podneo je protiv Jovanovića privatnu tužbu za klevetu.

Preduzeće „Auto Jovanović" vrši tehnički pregled i osiguranje vozila, u svom sastavu ima auto školu i jedno je od najuspešnijih u Čačku. Prema rečima vlasnika firme Veliše Jovanovića, u poslednjih nekoliko godina izložen je pritiscima prvog čoveka čačanske saobraćajne policije, koji ga je, kako kaže, na suptilan način primoravao da plati reket.

- U dva navrata Krdžić mi je prodao automobil, ali sam morao da platim cenu veću od realne za nekoliko hiljada evra. Tražio mi je 2005. godine 20.000 evra kao pozajmicu, od čega mi je do danas vratio samo pola. Na njegov telefonski poziv sam jednom saobraćajnom inspektoru u martu prošle godine isplatio 10.000 evra i za to dobio priznanicu o pozajmici. U par navrata davao sam mu pozajmice za, kako je on tada govorio, letovanje ili zimovanje. Sve to sam bio prinuđen da platim, kako bih izbegao svakodnevne kontrole saobraćajne policije u firmi - navodi Jovanović i dodaje da svaku od ovih transakcija ima i svedoke.

Pritisci su se, po rečima Jovanovića, intenzivirali od aprila, kada je, kako navodi, odlučio da prestane da plaća reket. Inspektori saobraćajne policije od tada sve češće kontrolišu njegovu firmu, a veliki klijenti počinju da ih izbegavaju.

- Pošto imamo zakonsku obavezu da MUP-u dostavljamo zapisnike o neispravnim vozilima sa tehničkog pregleda, iz saobraćajne policije, iako je to službena tajna, zovu naše klijente govoreći im da smo mi prijavili da su njihova vozila neispravna, kako bi oni raskinuli saradnju sa nama. U poslednjih par meseci izgubili smo nekoliko velikih komitenata, usled čega je firma oštećena za više od deset miliona dinara - kaže Jovanović.

On je početkom maja policiji dao službenu izjavu o reketiranju, a u junu je protiv Krdžića podneo i krivičnu prijavu. Do danas nije dobio obaveštenje da je taj predmet stigao u Tužilaštvo.

Tabak je presavio i Dragoslav Krdžić, koji kaže da će Jovanović na sudu morati da dokaže ove „bezočne laži". On je protiv Jovanovića podneo privatnu tužbu za klevetu.

- Inspektori saobraćajne policije u poslednjih par meseci utvrdili su niz nepravilnosti u radu tehničkog pregleda, zbog čega su podneli veći broj prekršajnih, ali i krivičnih prijava protiv odgovornih u „Auto Jovanoviću". Sve te prijave su posledica vršenja unutrašnje kontrole u transportnim firmama, gde su nakon kontrole uočeni propusti prilikom tehničkog pregleda - kaže Krdžić. On navodi da su inspektori u firmi koja ima 40 kamiona ustanovili da u dokumentima piše da je tehnički pregled izvršen dana kada je kamion bio u inostranstvu.

- Tehnički pregled, naime, nije ni rađen, nego je Veliša Jovanović usmeno rekao da se izda rešenje o izvršenom tehničkom pregledu, što je krivično delo - kaže Krdžić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.