Na žene ciglom i palicom

Izvor: Politika, 09.Sep.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na žene ciglom i palicom

U Šapcu godišnje više od sto krivičnih prijava za nasilje u porodici. – Kroz Sigurnu kuću prošlo 60 žena i dece

Šabac – Policija u Šapcu podnela je krivičnu prijavu za nasilje u porodici protiv Dragana R. (49) iz ovog grada, koji je osumnjičen da je krajem avgusta svojoj supruzi V. R. (45) naneo teške telesne povrede udarajući je ciglom u glavu. Tragom ove vesti, naišli smo na još dva gotovo identična slučaja: 4. septembra u Službu urgentnog prijema >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Opšte bolnice u Šapcu oko 17 časova dopremljena je S. G. (48), iz Zvezda, koju je muž udario flašom u glavu, a oko 21 čas G. S., (54) iz Debrca, koju je brat udario ciglom u glavu.

– Za nasilje u porodici prošle godine Opštinskom sudu u Šapcu bile su podnete 104 prijave, a slično je i ove godine. Prijave nam stižu od policije, Centra za socijalni rad, a često i od žrtava. Na meti su žene i maloletna deca, a izvršioci najčešće zavisnici od alkohola i narkotika. Veći je broj alkoholičara, jer narkomani uglavnom fizički zlostavljaju roditelje – kaže za „Politiku” opštinski javni tužilac Radmila Anđelić.

Među nasilnicima i njihovim žrtvama su osobe gotovo svih obrazovnih i statusnih profila. Šabačka policija podnosila je krivične prijave i protiv sveštenika SPC i lekara specijaliste, čije su supruge morale da potraže spas u Sigurnoj kući. Lekaru je čak bio određen i pritvor.

– Od 104 prijave odbačeno je 47, ali ne zato što krivično delo nije počinjeno, već zato što su oštećeni promenili iskaz. Supružnici su privilegovani svedoci, koji ne moraju da potvrde šta im se dogodilo, a istražni sudija dužan je da ih o tome pouči. U međuvremenu, neki i izglade odnose. Medicinska dokumentacija sama po sebi nije dovoljan dokaz za osuđujuću presudu – objašnjava Anđelić.

Pred Opštinskim sudom u Šapcu protiv (porodičnih) nasilnika u više od 90 odsto slučajeva donošene su uslovne osude. Radmila Anđelić kaže da su od juče stupile na snagu izmene krivičnog zakonika, koji za najblaži stav umesto kazne do jedne godine zatvora predviđa sankciju od tri meseca do tri godine zatvora. U najtežem obliku, ukoliko je nastupila smrt oštećene osobe, sada se može izreći i kazna do 15 godina zatvora.

U Šapcu već tri godine postoji Sigurna kuća, kroz koju je prošlo 60 žena i dece žrtava porodičnog nasilja. Socijalni radnik Milica Stojnić objašnjava da su pored poniženja i modrica po rukama i nogama, pojedine žene u momentu prijema imale prelome ruku i nogu, potres mozga, pa i podlive od udarca bejzbol palicom. Ovdašnji Centar za socijalni rad ima SOS telefon i mobilne timove koji dežuraju 24 časa.

– Najviše je žena između 25 i 45 godina. Odmah po prijemu upućujemo ih na lekarski pregled i razgovor sa psihijatrom, sa kojim se kasnije konsultuju dva puta nedeljno. Zajedničko im je da imaju nisko samopoštovanje, ubeđene su da su za nešto krive ili da nisu bile dovoljno dobre... Pronalaze hiljadu opravdanja za nasilnika. Potrebno je da prođe dosta vremena da shvate da je suština nasilja u tome da neko želi da demonstrira moć – ističe Milica Stojnić.

Prema njenim rečima, šabački socijalni radnici bili su u (ne)prilici da se suoče i sa nasilnikom koji je osim supruge maltretirao i njene roditelje: tastu je zapalio kuću, a ženinog brata napao nožem.

U Sigurnoj kući u Šapcu žene – žrtve porodičnog nasilja dobijaju podršku da razreše svoje dileme. Pored socijalnih radnika, psihijatra i stručnjaka drugih profila, obezbeđena im je i pravna pomoć. Mnoge žene uspele su da pronađu posao i započnu novi život, ali bilo je i onih koje su se vratile na početak...

Miroljub Mijušković

[objavljeno: 10/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.