Izvor: Blic, 09.Jul.2009, 06:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na upis u obdanište čeka više od 1.000 dece

KRALJEVO - Jedino obdanište u Mataruškoj Banji, koja je jedno od najvećih prigradskih naselja Kraljeva, od juče je zatvoreno, a roditelji 120 mališana, upućeni su da decu vode u obdanište u naselju Kovači, gde je u nekoliko prostorija već smešteno više dece nego što to propisi dozvoljavaju. Vrtić je zatvoren jer je kanalizacija zapušena, pa su fekalije počele da izlaze iz lavaboa i WC-školjki.

Zatvaranjem obdaništa u Mataruškoj Banji sva naselja na desnoj obali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ibra gde ima više od 1.000 dece koja čekaju na upis, spala su na jedan vrtić. Proletos je u Ribnici, najvećem naselju uz Žiču i Matarušku Banju izgorelo obdanište „Zvezdani gaj". Deca iz tog vrtića prebačena su u dva gradska obdaništa, koji inače kubure sa prostorom. Po svemu sudeći, sada će ista sudbina zadesiti i roditelje iz osam kilometara udaljene Mataruške Banje koji će decu sada morati da vode u grad.

- Samo su nam rekli da decu narednog dana ne dovodimo u vrtić, a onda smo, kada smo došli da se raspitamo do kada, šta da radimo i koji su alternativni vrtići, na vratima zatekli zalepljenu poruku da decu vodimo u Koveče. Tamo nema mesta ni za mališane koji su redovno upisani, pa nas sedmoro roditelja vodimo decu u taj vrtić, a ostali se snalaze - kaže Ivan Marković, jedan od roditelja.

Vrtić u Mataruškoj Banji je godinama podstanar RH centra „Agens". Pre tri godine skupština Kraljeva odobrila je 17 miliona dinara za izgradnju novog vrtića u banji. Od tog posla nije bilo ništa jer su pare preusmerene na izgradnju mosta na Ibru. Mataružani su dobili objašnjenje da je zapelo oko placa za vrtić.

- Problem sa placem je rešen i sada ulazimo u proces dobijanja akta o urbanističkim uslovima, potom sledi izrada idejnog i glavnog projekta, pa potom tender i gradnja, premda moram da primetim da u ovom slučaju grad na sebe preuzima više obaveza no što to zakon propisuje - kaže Aleksandra Sretović, direktorka Direkcije za planiranje i izgradnju grada Kraljeva.

Po rečima naše sagovornice, i renoviranje vrtića u Ribnici koji bi privremeno dok nadležne inspekcije ponovo ne otvore vrtić u Mataruškoj Banji mogao da prihvati deo dece, u nadležnosti je Ministarstva za prosvetu.

Zašto već pola godine uprkos protestima roditelja iz ovog dela grada nije započeto renoviranje vrtića „Zvezdani gaj" i šta će biti sa decom iz Mataruške Banje, od direktorke Dragane Mitić-Glavonjić nismo uspeli da saznamo jer je za razliku od lokalnih medija koji su o situaciji u Mataruškoj Banji dobili zvaničnu izjavu, za „Blic" je ona bila službeno odsutna.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.