Izvor: Glas javnosti, 03.Sep.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na tržištu knjiga vlada priličan metež

BEOGRAD - Povodom optužbi nekoliko privatnih izdavača da država favorizuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, iz Zavoda su juče saopštili da su te optužbe „netačne i krajnje nekorektne“. Oni navode da je komisija Ministarstva prosvete ocenila kvalitet svih ponuđenih rukopisa, i Zavoda i drugih izdavača, po istim kriterijumima i po važećoj proceduri, pri čemu su udžbenici Zavoda u proveri morali da prođu instancu više - Nacionalni prosvetni savet.

Ističe se, takođe, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da je prema postojećem Zakonu o udžbenicima, jedino Zavod ovlašćeni izdavač, a da su oni koji su učestvovali u ogledima za odobrenje morali znati da prodaju udžbenike koji još nemaju odobrenje za upotrebu u nastavi za školsku 2008/9.

- Skrećemo pažnju na metež koji se javlja na tržištu udžbenika koje za nas, kao državnu kuću, nije samo tržište, nego područje odgovornog javnog delovanja - kaže se u saopštenju.

Iz Zavoda pitaju zašto su privatni izdavači unapred prodavali udžbenike za školsku 2008/9 bez prethodnog odobrenja Ministarstva i zašto su reagovali uoči početka školske godine, ako je još u junu lista odobrenih udžbenika bila poznata.

- U okviru priče o monopolu naše kolege stvaraju iskrivljenu predstavu u javnosti, prećutkujući činjenicu da Zavod sopstvenim sredstvima, bez opterećivanja državnog budžeta, proizvodi sve - i neprofitabilne udžbenike koji brojčano pretežu u odnosu na profitabilne - podsećaju iz ove institucija.

Oni smatraju da je većina privatnih izdavača do sada uveliko kršila svoju obavezu, predviđenu Pravilnikom o ogledu, i nije prevodila svoje udžbenike na jezike nacionalnih manjina.

Predstavnici Udruženja privatnih izdavača udžbenika i učila Srbije optužili su Ministarstvo prosvete da je prekršilo Zakon o zaštiti konkurencije, jer je omogućilo da samo Zavod za udžbenike i nastavna sredstva ima važeća odobrenja za izdavanje udžbenika. Oni su odlučili da Ministarstvu prosvete predlože da se udžbenici koji su dobili licencu i koji su korišćeni u školama, a zatim su proglašeni nevažećim, koriste ove godine. Takođe, članovi udruženja će se založiti da se naknadno obavi ekspertiza svih udžbenika, pa i onih koje štampa Zavod za izdavanje udžbenika.

Ministar prosvete Žarko Obradović dan ranije izjavio je da će država roditeljima pokriti troškove kupovine oko 100.000 knjiga koje nemaju dozvole.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.