Na terapiju zračenjem u Kladovo

Izvor: Politika, 06.Jul.2011, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na terapiju zračenjem u Kladovo

U Institutu za onkologiju zračenje pacijenata od 7 časova ujutru do dva časa posle ponoći

Prvi pacijent krenuo je na terapiju zračenja na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije juče u sedam ujutru, a kao i svakog dana, poslednji bolesnik upisan za taj dan, terapiju putem zračenja dobio je između jedan i pola dva časa posle ponoći.

– Već 20 dana lečimo pacijente na sva četiri aparata za zračenje u tri smene. Time želimo da poništimo sve liste čekanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na zračenje, da vreme čekanja na zračnu terapiju svedemo ispod četiri nedelje. Za to nam treba još mesec i po dana ovakvog rada – nada se profesor dr Zoran Rakočević, vršilac dužnosti direktora Instituta za onkologiju.

Da bi rešili ovaj problem, ali i na vreme obezbedili neophodnu terapiju pacijentima, Rakočević objašnjava za „Politiku” da je napravljen plan da se određeni broj pacijentkinja, koje čekaju na radioterapiju, prvenstveno na zračenje tumora dojke, zračenju podvrgne u Zdravstvenom centru za radiologiju u Kladovu, koji ima odlične uslove za sprovođenje terapije, a kapaciteti nisu popunjeni.

– Naravno, ideja je da svakoj pacijentkinji ponudimo kao mogućnost da terapiju zračenja prima u Kladovu. To zračenje traje 28 dana, a one bi bile smeštene u tamošnjem stacionaru, gde su uslovi vrlo korektni, a čak je i mirnije i prijatnije nego u prometnim centrima kao što su Institut u Beogradu i Sremskoj Kamenici. Nedeljno će se smenjivati po jedan lekar sa Instituta iz Beograda i Sremske Kamenice – objašnjava dr Rakočević.

On dodaje da su pregovori u završnoj fazi i da bi već za sedam dana mogli u Kladovo da upute prve pacijentkinje.

Trenutno, u zavisnosti od modaliteta zračenja, ona koja se nadovezuju na hemioterapiju ili palijativna zračenja kod pacijenata sa metastazama kroz nekoliko seansi, obavljaju se bez dana čekanja, jer ovi pacijenti imaju prioritet.

– Ostale terapije zračenjem, uglavnom one posle operacija, obavljaju se u vremenu i do šest nedelja od postavljene indikacije za zračenje. Međutim, s medicinskog aspekta, može se tolerisati čekanje od četiri do pet nedelja. Svakodnevno terapiju zračenjem dobije oko 360 pacijenata, a više od 1.200 zračnih polja obradi se samo tokom jednog dana. Na tretmanu je u svakom času između 350 i 400 pacijenata. Dakle za nekih četrdesetak pacijenata, stalno je prisutan problem otpočinjanja zračenja na vreme – pojašnjava naš sagovornik.

Liste čekanja na Klinici za hirurgiju, međutim, ne postoje.

– Kad se dijagnostičkim postupcima utvrdi da je reč o malignoj bolesti, pacijent je već za dva dana na operacionom stolu. Izuzetak su bolesnici koji žele da ih operiše baš određeni hirurg. To je zanemarljiv broj slučajeva, ali i kada izlazimo takvim željama u susret nastojimo da čekanje bude što kraće. Za operaciju dobroćudnih tumora lista čekanja je dva do sedam dana maksimalno – kaže dr Rakočević.

Na početak hemioterapije čeka se između 15 i 25 dana, što je potpuno u skladu s medicinskom doktrinom. Dr Rakočević naglašava da je više nego ikada ranije Komisija Fonda za zdravstveno osiguranje sa najnovijom listom lekova uvažila mišljenje onkologa i brojni dobri preparati su sada na listi.

Koliko se na zračenje čeka na Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici i da li u ovoj ustanovi ima pacijentkinja koje su voljne da terapiju zračenjem obave u Centru u Kladovu, redakcija „Politike” nije uspela da sazna, jer je direktor poslednja četiri radna dana bio zauzet.

O. Popović

objavljeno: 07.07.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.