Na redu usvajanje ekoloških zakona

Izvor: Blic, 01.Apr.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na redu usvajanje ekoloških zakona

Trodnevna rasprava o setu ekoloških zakona počinje danas u Skupštine Srbije. Prema predlogu Ministarstva životne sredine, poslanici će raspravljati o ukupno 16 zakona i usvajanju međunarodnih konvencija koje regulišu ovu oblast.



S obzirom na to da Srbija veći deo trgovinske razmene ostvaruje sa zemljama EU, a jedna je od retkih zemalja koja propise nije uskladila sa standardima EU, usklađivanje postojeće regulative, kao i usvajanje novih zakona, postalo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << neophodno. Pred poslanicima će se naći Zakon o ambalaži i ambalažnom otpadu koji bi, uz odgovarajuće podzakonske akte, u potpunosti trebalo da reguliše ovu oblast. Izmene Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu trebalo bi osetno da skrate rokove za dobijanje dozvola, što će u krajnjoj liniji omogućiti da Srbija postane atraktivnija za investicije.

Tokom tri dana poslanici će, između ostalog, raspravljati i o predlogu zakona o zaštiti prirode, Zakonu o biocidnim proizvodima, zakonima o zaštiti od buke i o hemikalijama, predlogu zakona o zabrani razvoja, proizvodnje, skladištenja i upotrebi hemijskog oružja, zatim zaštiti ribljeg fonda, o upravljanju otpadom... Na redu će se naći i konvencija o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine, kao i Roterdamska konvencija koja reguliše međunarodnu trgovinu opasnim hemikalijama i pesticidima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.