Izvor: B92, 22.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na recept i u privatnim apotekama

Beograd -- Lekovi će na lekarski recept uskoro moći da se dobiju i u privatnim apotekama.

Ta odluka Upravnog odbora Zavoda za zdravstveno osiguranje podrazumeva i olakšice za nabavku lekova za hronične bolesnike i studente, i to sve na teret zdravstvenog osiguranja. Građani će moći da odlaze i u druge apoteke, sem u državne, da bi podizali lekove na recept.

Direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović za B92 kaže da će Zakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o javnim nabavkama biti uskoro sproveden. Ona je objasnila da je najvažnije da se u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i lokalnim samoupravama odredi broj i lokacija apoteka, što će olakšati izbor pri ugovaranju.

"Posredno, naravno znači i racionalnije korišćenje sredstava, jer mi očekujemo da kroz veću konkurenciju, znači konkurenciju privatnog i državnog sektora, dobijemo povoljnije uslove za izdavanje lekova na recept, znači niže marže, možda duže rokove plaćanja i da na taj način ostvarimo određenu uštedu sredstava koja će se onda preusmeriti na druge potrebe naših osiguranika".

U privatnim apotekama kažu da su zdrava konkurencija, takmičenje po kvalitetu i brzini usluga, manje marže za lekove, veća kontrola privatnih apoteka i standardi koji će morati da se poštuju, samo neke od prednosti izmene dosadašnjeg pravilnika o lekovima.

Angelina Todorović, vlasnica apoteke Danubius, kaže da će u manjem sistemu biti lakše doći do deficitarnih lekova. "Onoga čega ima na tržištu biće i u privatnim i u državnim apotekama. Jedino je bitan sistem plaćanja, da li će socijalno osiguranje to plaćati. To je jedini problem koji vidim", kaže ona.

Pored podizanja lekova na recept i u privatnim apotekama, najavljeni su ukidanje participacija od 20 dinara po kutiji leka za studente do 26 godina i olakšice za hronične bolesnike koji više od godinu dana imaju istu terapiju.

Od sada, oni mogu, umesto na mesec dana, da dobijaju terapiju na dva meseca, a mišljenje specijaliste o propisanoj terapiji, umesto tri, važiće četiri meseca. Sve te olakšice trebalo bi da smanje gužve i odlaske lekaru.

I sami građani kažu da su zadovoljni jer više neće morati da odlaze u mali broj državnih apoteka u gradu, već u one najbliže.

"To bi dobro bilo, ne samo tražiti državne apoteke."

"Bolje je što više konkurencije, može da napravi kvalitet."

"Postoji dosta lekova kojih nema u državnim apotekama, a kod privatnih ima."

"Lekove isključivo kupujem, pa mi je svejedno."

Zavod za zdravstveno osiguranje saopštio je da će filijale, na osnovu odluke Upravnog odbora Zavoda, moći da zaključe ugovor s privatnim apotekama koje, u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke, Zavod bude izabrao kao najpovoljnije ponuđače.

U saopštenju je navedeno da će privatne apoteke, ako žele da sklope takav ugovor, morati da ispune određene kriterijume.

Zavod navodi da će, uključivanjem privatnog sektora, omogućiti veću konkurenciju apoteka, bolju teritorijalnu pokrivenost i, samim tim, podići kvalitet usluga za svoje osiguranike.

Najavljeno je i da će biti ukinuta participacija od 20 dinara po kutiji leka za studente do 26 godina, a i olakšice za hronične bolesnike koji više od godinu dana imaju istu terapiju. Od sada oni će moći umesto na mesec dana da dobijaju terapiju na dva meseca, a mišljenje specijaliste o propisanoj terapiji umesto tri važiće četiri meseca. Sve ove olakšice znatno će smanjiti gužve i prorediti odlaske kod lekara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.