Izvor: Blic, 02.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na italijanskim cipelama uskoro „made in Pirot”

Italijanska obuća poznate firme „Geoks" mogla bi uskoro da se proizvodi u Pirotu. Predsednik opštine Pirot, mr Vladan Vasić otkriva za „Blic nedelje" da su pregovori u toku i da je reč o ozbiljnom poslu. Ovo je samo jedan od projekata u koji ovaj grad ulazi i od koga se mnogo očekuje.

– U našoj industrijskoj i slobodnoj zoni ima objekata u kojima „Geoks" može da počne proizvodnju, a u drugoj fazi bi gradio novi proizvodni pogon. Reč je o veoma ozbiljnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poslu i mi se nadamo da će se u narednih pet-šest meseci uspešno realizovati – kaže Vladan Vasić.

Prvo put, pa turizam

Veliki projekat koji trenutno sprovodi sama opština Pirot preko Fonda za građevinsko zemljište je put do Mramora, budućeg skijaškog centra na Staroj planini. Sada se proseca trasa puta od Velike Lukanje, preko Kalimana do Mramora, a završeno je i prosecanje trase puta koji vodi do turističke destinacije „Jabučko ravnište". Predsednik opštine kaže da su sami krenuli u probijanje puta, ali da očekuju pomoć Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja kako bi se i ovaj i kružni put oko Zavojskog jezera asfaltirao.

– Svesni smo da je za bilo kakav razvoj turizma na Staroj planini neophodna dobra infrastruktura. Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj i naša opština zajedno učestvuju u finansiranju prosecanja trase puta u dužini od 17 kilometara od Cerove i Mirkovaca do „Jabučkog ravništa". Predstavnici Ministarstva su obišli ovu deonicu i veoma su zadovoljni. Sledi izrada glavnog projekta i potom asfaltiranje puta po etapama – navodi Vasić.

Završena je i planska dokumentacija za izgradnju elektroenergetskih objekata. Ovih dana se raspisuje tender za izgradnju trafo-stanica u industrijskoj zoni, Toplom Dolu i Temskoj i postavljanju dalekovoda. To je kapitalna investicija i vredi blizu dva miliona evra, a to sve finansira Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.

Nemci ulažu u vodovod

Ova opština dobila je i preporuku da uđe u program KfW za vodosnabdevanje Nemačke kreditne banke za obnovu.

– S ovom nemačkom državnom bankom već radimo program rehabilitacije lokalnog sistema grejanja u Pirotu. Preko iste te banke i preko NIP-a počećemo i program vodosnabdevanja. Za dva meseca će početi skrining opštine Pirot i dijagnoza stanja u vodovodu i izrada studije prioriteta. U januaru 2010. godine počela bi realizacija ovog projekta. Sredstva su poprilično velika i iznose četiri, pet miliona evra. Pola tih sredstava je donacija, a ostatak je kredit sa grejs periodom od 4-5 godina, sa niskim kamatama i rokom vraćanja od deset godina. To je za naš „Vodovod" ogromna donacija. Na taj način ćemo definitivno rešiti gubitke u mreži, zameniti sve azbestne cevi i imati nadzor nad crpnim stanicama i izvorištima. Ne treba zaboraviti ni stručnu pomoć nemačkih stručnjaka. Već iduće nedelje očekujemo posetu nemačkih stručnjaka Pirotu. Ubeđen sam da ćemo ući u taj projekat i problem vodosnabdevanja dugoročno rešiti – kaže za „Blic nedelje" predsednik opštine Pirot, Vladan Vasić.

Uređenje deponije

– Rešićemo i elektrosnabdevanje u industrijskoj zoni, što je vrlo bitno i za sve buduće investitore i za razvoj opštine – kaže mr Vladan Vasić, dodajući da su počeli i radovi na izgradnji regionalne sanitarne deponije, čiji je izvođač radova austrijska firma „Alpina".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.