Izvor: B92, 04.Sep.2009, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS traži tumačenje zakona

Beograd -- NUNS traži od nadležnih da u najkraćem roku, pre stupanja na snagu izmena Zakona o javnom informisanju, dostave uputstvo i tumačenje za sprovođenje tog Zakona.

Od nadležnih ministarstava i Skupštine Srbije kao zakonodavca, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je zatražilo i analizu primene Zakona od njegovog usvajanja 2003. godine.

Na proširenom sastanku Izvršnog odbora, kome su prisustvovali i članovi drugih organa NUNS-a, odlučeno je da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se u najkraćem roku u saradnji sa pravosuđem, tužilaštvima, advokatima specijalizovanim za medijsko pravo i međunarodnim organizacijama koje se bave medijskim slobodama i pravima, održi niz stručnih rasprava, a po potrebi i seminara o primeni Zakona.

Posebno je važno sprečiti eventualne zloupotrebe i zaštititi medije u unutrašnjosti koji su često izloženi samovolji vlasti i tajkuna, istakao je NUNS.

To udruženje je saopštilo da se zalaže i za sve instuticionalne provere izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju i pozvalo je zaštitnika građana da što pre saopšti svoju odluku o tome hoće li zatražiti i ocenu ustavnosti tog akta.

Takođe, NUNS je još jednom pozvao nadležne da hitno pristupe izradi medijske strategije i reformi medijskog zakonodavstva i zahteva donošenje novih i menjanje postojećih zakona, uključujući i Zakon o javnom informisanju, u skladu sa principima i standardima koji obezbeđuju slobodno, profesionalno i odgovorno novinarstvo.

UNS se žalio povereniku

Udruženje novinara Srbije (UNS) danas je podnelo žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću, jer od Ministarstva kulture nije saznalo ko su autori Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju.

Kako se navodi u saopštenju, UNS je od Ministrastva kulture dobio odgovor da su u izradi nacrta korišćeni "sopstveni resursi", da su ovaj akt pripremile "nadležne državne institucije", odnosno ministarstva kulture i pravde.

UNS ističe da nije dobio ni dokument kojim je Ministarstvo kulture formiralo radnu grupu za pripremu ovog Zakona.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NUNS traži uputstvo i tumačenje zakona

Izvor: S media, 04.Sep.2009

Nezavisno udruženje novinara Srbije zatražilo je od nadležnih da u najkraćem roku, pre stupanja na snagu izmena Zakona o javnom informisanju, udruženjima, medijima i javnosti dostave uputstvo i tumačenje za sprovodjenje nedavno izmenjenog Zakona. ..Od nadležnih ministarstava i Skupštine Srbije...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.