NUNS: Mediji identifikuju žrtve nasilja, prijava protiv TV Pink

Izvor: RTS, 17.Okt.2016, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS: Mediji identifikuju žrtve nasilja, prijava protiv TV "Pink"

Nezavisno udruženje novinara Srbije osudilo je sve češću praksu intervjuisanja osoba koje su žrtve krivičnih dela ili su njihovi bliski rođaci.
U saopštenju NUNS je naveo da je nakon žene koja je bila žrtva izuzetno surovog porodičnog nasilja, televizija "Pink" u nedelju uveče, u udarnom terminu, emitovala intervju i sa majkom trinaestogodišnje devojčice koju je zaveo pedofil.
Iste takve >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << razgovore, uz fotografije i puna imena i prezimena sagovornica, prethodno je objavilo i nekoliko štampanih medija.
"Emitovanje i objavljivanje ovakvih intervjua, bez ikakve zaštitite identiteta onih sa kojima se razgovara, predstavlja grubo kršenje Kodeksa novinara Srbije. Ovaj dokument novinarima nalaže da ne zloupotrebljavaju neznanje ili emotivni status svojih sagovornika, ali i da ne otkrivaju identitet žrtve ili povrede njeno dostojanstvo", piše u saopštenju.
NUNS je dodao da je u tim slučajevima jasno otkriven identitet osoba koje zbog svoje bezbednosti i nastavka normalnog života nisu smele da budu javno identifikovane i da su osobe koje nemaju svest o moći medija i posledicama svog pojavljivanja u njima, iskorišćene kao način za privlačenje gledalaca, bez obzira što bi ta nenadana "slava" mogla da im ugrozi bezbednost i život u sredinama iz kojih dolaze.
Udruženje smatra da ovakvi intervjui ne spadaju u domen informisanja u javnom interesu, već bezobzirnu eksploataciju žena koje bi zbog onoga što doživljavaju, trebalo da budu posebno zaštićene u medijima.
NUNS je zbog emisije "Crna hronika", emitovane u nedelju 16. oktobra, podneo prijavu Regulatornom telu za elektronske medije protiv TV "Pink".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.