NSA: Da li je Tito bio Jugosloven?

Izvor: BKTV News, 20.Avg.2013, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NSA: Da li je Tito bio Jugosloven?

Nacionalna bezbednosna agencija skinula oznaku poverljivosti sa analize govora Josipa Broza Tita iz 1977. godine u kojoj se navodi da je jugoslovenski lider govorio srpskohrvatski jezik sa “stranim akcentom”, ali i da nema preterane sumnje da je želeo da u istoriju uđe kao Josip Broz, Jugosloven.
Josip Broz Tito je srpskohrvatski jezik, koji je navodio kao maternji, govorio sa stranim akcentom, najverovatnije poljskim ili ruskim, navodi se u analizi Titovog govora iz 1977. godine, sa >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << koje je američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) skinula oznaku poverljivosti.
“Josip Broz Tito ne govori srpskohrvatski jezik kao da mu je maternji… U vezi s ovim, interesantno je podsetiti da je Dragoljub (Draža) Mihailović, posle susreta sa Titom 19. septembra 1941. godine, bio ubeđen da je njegov sagovornik Rus”, navodi se u dokumentu NSA.
“Samoglasnik ‘i’ isto se izgovara posle mekih i tvrdih suglasnika u srpskohrvatskom jeziku. Na drugoj strani oni čiji je maternji jezik ruski ili poljski verovatno bi obe reči izgovarali sa umekšanim ‘n’. To je upravo Titov izgovor srpskohrvatskog jezika i on se najbolje opisuje kao strani akcenat”, navodi se u dokumentu.
Logična je prepostavka, navodi se u dokumentu, da je neki stranac, moguće Rus ili Poljak, preuzeo identitet Josipa Broza, ali pre 1941. godine, jer je Mihailović tada već primetio njegov izgovor.
Amerikanci smatraju da je “promena identiteta” najverovatnije obavljena krajem 30-ih godina prošlog veka, kada je Tito bio relativno nepoznat.
“Čak i ako Tito nije stvarni Josip Broz, to nema preterano veliki značaj. Svi veliki Titovi uspesi, od otpora Nemcima do svetskog priznanja kao lidera pokreta nestvrstanih, su se dogodili posle 1941. godine. Stoga, pitanje je da li bi dublja istraga o njegovom stvarnom identitetu imala bilo kakve svrhe, osim akademske, jer on ostavlja utisak čoveka koji želi da u istoriji bude zapisan kao Josip Broz, Jugosloven”, navodi se u dokumentu.
“Činjenica da Tito najverovatnije nije Josip Broz, rođen 1892. godine, ima istinski značaj. Prvo, Tito je, moguće, znatno mlađi čovek. Drugo, možda značajnije, je da njegovo nejugoslovensko poreklo može objasniti nepristranost i, samim tim, uspeh u odnosima sa različitim etničkim grupama u Jugoslaviji”.
“Ostaje da se vidi, hoće li njegovi naslednici biti jednako uspešni”, navodi se u dokumentu.
Izvor: RTS
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.