NEMA OPASNOSTI OD TALASA ZAGAĐENE VODE IZ MAĐARSKE

Izvor: Kurir, 12.Okt.2010, 00:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEMA OPASNOSTI OD TALASA ZAGAĐENE VODE IZ MAĐARSKE

BEOGRAD - Rezultati poslednje analize vode iz Dunava, urađene u ponedeljak oko 21 čas, pokazali su nisku koncentraciju opasnih materija, koja ne predstavlja nikakvu opasnost, izjavio je pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Branislav Gavrić.

Prema procenama stručnjaka RHMZ, očekivani talas vode iz Mađarske je stigao u Srbiju, ali opasnost od otrovnih materija ne postoji, jer je njihova koncentracija niska.

Gavrić je rekao da će merenja biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << nastavljena i sutra, ali i da ne očekuje da dođe do bilo kakave opasnosti.

Situacija će biti drugačija, dodao je on, samo ukoliko dođe do pucanja i druge brane rezervoara sa otrovnim muljem iz mađarske fabrike za preradu aluminijuma "MAL", u gradu Ajki.

Mađarski zvaničnici saopštili su ranije danas da se više ne šire pukotine na toj brani i da se nadaju da brana neće pući i da neće biti novog zagađenja pritoka Dunava.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a i nadležni iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda na svaka tri sata sprovode merenja, a javnost će blagovremeno biti obaveštena o daljem razvoju situacije.

Prilikom pucanja rezervoara fabrike aluminijuma u Ajki prošle nedelje oslobođeno je 800. 000 kubnih metara crvenkastog otrovnog mulja, pri čemu je poginulo najmanje sedmoro ljudi, a više od 150 je povređeno.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.