NALED: Ukinuti radne i zdravstvene knjižice

Izvor: RTS, 19.Dec.2012, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NALED: Ukinuti radne i zdravstvene knjižice

U najnovijem izdanju "Sive knjige" NALED-a navodi se da su radna i zdravstvena knjižica dokumenti koji nemaju nikakvu upotrebnu vrednost i zbog toga bi ih trebalo ukinuti.

Radna i zdravstvena knjižica su dokumenti koji nemaju nikakvu upotrebnu vrednost i zbog toga bi ih trebalo ukinuti, navedeno je u najnovijem izdanju "Sive knjige" koju će Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj predstaviti u petak.

U "Sivoj knjizi", koja sadrži 76 birokratskih procedura, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << preporučuje se vlastima i da građane rasterete obaveze stalnog podnošenja izvoda iz matične knjige rođenih i uverenja o državljanstvu.

Preporučuje se i smanjivanje poreza i doprinosa na zarade za najmanje 30 odsto, pojednostavljivanje procedure povraćaja poreza na dodatu vrednost pri kupovini prvog stana, veće uključivanje privatnog sektora u sistem zdravstvene zaštite, lakši upis nepokretnosti u katastar, brže izdavanje građevinskih dozvola, kao i ukidanje pojedinih taksi radi smanjivanja troškova za privredu.

U obrazloženju za ukidanje radne knjižice navodi se da bi privreda godišnje uštedela 3,6 miliona evra.

"Taj dokument je nepotreban jer se podaci koje sadrži već nalaze u bazama podataka institucija, pre svega Fonda PIO", ukazao je NALED.

U Sivoj knjizi se navodi i da posedovanje radne knjižice može da stvori i probleme zaposlenom u slučaju gubitka ili ako poslodavac namerno odugovlači da je vrati.

Među razlozima za ukidanje zdravstvene knjižice navodi se da ona građanima služi samo da medicinska sestra pronađe njihov karton dok obaveza posedovanja podrazumeva zastarelu, suvišnu, skupu i često komplikovanu proceduru overe.

"S obzirom na to da na republičkom nivou postoji elektronska baza podataka o uplatama doprinosa, a da osiguranici poseduju savremene lične karte, nije jasno čemu služe knjižice", piše u "Sivoj knjizi" NALED-a.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.