Muke maturanata oko viza za Italiju

Izvor: B92, 20.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muke maturanata oko viza za Italiju

Beograd -- Posle protesta ispred Ministarstva prosvete, italijanska ambasada omogućila je da svi maturanti jedne gimnazije dobiju vize.

Koliko će sporazum o viznim olakšicama koji je pre neki dan potpisan sa Briselom, a stupa na snagu od Nove godine, biti dragocen, pokazuje slučaj maturanata Šeste beogradske gimnazije, kojima su vize postale skoro nerešiva prepreka. I to ne za sve, već za učenike dva od devet odeljenja. Ipak, taj problem je sada rešen.

Iako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je trebalo da sutra svi zajedno otputuju na matursku ekskurziju u Italiju, njih pedesetak nije dobilo vizu.

Ipak, tokom popodneva molba iz kabineta predsednika Srbije urodila je plodom: na ekskurziju će ići svi maturanti. Ovome su prethodila 24 sata neizvesnosti, sastanci učenika i roditelja sa direktorom i turističkom agencijom i protest ispred Ministarstva prosvete.

Ogorčeni maturanti čekali su da Ministarstvo prosvete odgovori na pitanje ko je kriv za to što nisu dobili italijansku vizu. Oni optužuju rukovodstvo škole za lošu organizaciju ekskurzije.

"Mislim da je to jedna velika dezorganizovanost i možda nesporazum, ali pre svega da su to velike greške do kojih nije trebalo da dođe, a posle da mi ispaštamo, što je najgore od svega", rekao je jedan od učenika.

Roditelji kažu da je u organizaciji ekskurzije učestvovalo više ljudi. Prema njihovom mišljenju, propust je napravio direktor gimnazije Vladimir Knežević, koji nije na vreme obavestio Ministarstvo prosvete da dva razreda nisu dobila vizu.

"Direktor gimnazije, izvesni Knežević, sinoć je rekao da je jedini krivac za to što deca nemaju vize italijanska ambasada. Mislimo da je apsurdno da ambasada jedne zemlje obezbedi vizu za 200 učenika, a ne obezbedi za 40 i da to ne odgovara istini", rekao je jedan od roditelja.

U italijanskoj ambasadi je rečeno da učenici nisu dobili vizu jer je škola kasno predala pasoše, te ambasada nije stigla da obradi sve zahteve.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.