Izvor: B92, 10.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mučenje životinja je krivično delo

Beograd -- Ubijanje ili zlostavljanje životinja u Srbiji po svemu sudeći nisu retka pojava.

Za ispoljavanje gneva i frustracija prema nedužnim bićima do skora je bila zaprećena kazna od 500 do 1.000 dinara. U organizaciji za zaštitu životinja Orka kažu da do danas nijedna, čak ni takva, simbolična kazna, nije izrečena, iako je samo ta organizacija podnela preko 500 prijava.

Prvog januara ove godine, međutim, stupio je na snagu novi Krivični zakonik Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u kom su ubijanje, povređivanje i mučenje životinja označeni kao krivično delo. Elvir Burazerović iz Orke kaže da su ubijanje i mučenje životinja, označeni kao krivično delo, biti sankcionisani visokim novčanim kaznama, odnosno kaznom zatvora do šest meseci, a da će kazne ići i do tri godine kada je reč o posebno ugroženoj životinji.

Zaokružiti zaštitu životinja

Profesor Pravnog fakulteta Milan Paunović smatra da je odredba zakona o zaštiti životinja dobar iskorak ka evropskim integracijama, ali kaže da do kraja godine potrebno doneti i ostale propise kako bi domaće zakonodavstvo bilo usklađeno sa evropskim standardima.

"Tu pre svega mislim na zakon o zaštiti životinja, koji poseduju sve države EU i koji će biti sledeći korak kojim će biti upotpunjena zaštita životinja, što je trenutno evropski standard. Takođe, naš parlament mora pristupiti ratifikaciji ostalih konvencija koje su u vezi sa zaštitom životinja, pa će kompleks humanog odnosa prema životinjama biti zaokružen", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.