Most na Kalemegdanu – spoj prošlosti i sadašnjosti

Izvor: RTS, 11.Nov.2017, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Most na Kalemegdanu – spoj prošlosti i sadašnjosti

Pešački most koji će spojiti Kalemegdan i priobalje Save, "Most na Kalemegdanu", višegodišnji umetnički projekat vajara međunarodne reputacije, britanca Ričada Dikona i Mrđana Bajića, u fazi je realizacije. Umetnici su postavili zajedničku skulpturu na privremenoj lokaciji kod Beton hale.
Dva vajara koja su postavila nove standarde u poimanju skulptorske forme ugledni britanski umetnik, dobitnik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tarnerove nagrade, Ričard Dikon i Mrđan Bajić uspeli su da ostvare zajednički projekat. Koncept je, kažu, bio jednostavan – pešačkom pasarelom spojiti dva dela grada, prošlost i sadašnjost.

"Nisam nikada nešto ovako radio, da dva umetnika zajednički počinju i osmišljavaju ceo projekat i da ono što stvore postaje deo infrastrukture grada. Obično umetnici daju idejno rešenje, u našem slučaju ponudili smo ideju i ona je prihvaćena od strane Beogradske tvrđave. Toj ideji ostali smo verni, deset, 11 godina, i konačno je ostvarili. Ovo je zaista nešto posebno", ističe koautor projekta Ričard Dikon.
Dikon primećuje da umetnik može da gradi mostove, a građenje mostova ima, kao i slojevi istorije u Beogradu, mnogo značenja.
"Apsolutno je vredelo, upravo zato što je bilo tako dugotrajno, sa mnogo uspona i padova... I zato što ideja u koju strašno verujete, uprkos svetu kojem živimo, uspeva da dobaci do stvarnosti", navodi koautor Mrđan Bajić.
Most na Kalemegdanu primer je uspešne saradnje dva izuzetna umetnika. To je jedinstven model kako da uz podršku realizujete važan pejzažni projekat.
Završetak izgradnje pasarele planiran je za sredinu 2018. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.