Čačak: Monahinje napustile manastir

Izvor: B92, 26.Maj.2012, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čačak: Monahinje napustile manastir

Čačak -- Monahinje manastira Vaznesenje u Ovčar Banji napustile su taj manastir, ispred kojeg se nalazi samo policija koje ne dozvoljava prilaz. Privedena dva vernika.

Monahinje manastira Vaznesenje u Ovčar Banji su prethodno odbile da prihvate odluku vladike žičkog Hrizostoma da napuste bogomolju zbog, kako je Tanjugu rekao sekretar čačanske crkve Vladimir Kaplarevica, saopštenja da se stavljaju u službu raščinjenog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vladike Artemija.

Čačanska policija saopštila je da su dva građanina privođena i podnete su prekršajne prijave protiv njih zbog inicidenta u manastiru Vaznesenje kod Čačka.

Policija je saopštila da se incident dogodio sinoć oko 22 časa prilikom izvršenja naredbe Žičke eparhije o prinudnom udaljavanju igumanije i osam monahinja tog manastira.

Dve osobe su sinoć bile privedene zbog narušavanja javnog reda i mira ispred manastira, čačanski privrednik Miloje Stevanović (63), poznat pod imenom Grešni Miloje, koji je pre nekoliko meseci ekskomuniciran iz Srpske pravoslaven crkve (SPC) i Nebojša Dejović (26) iz Užica, kaže se u saopštenju.

Protiv Stevanovića i Dejovića policija je podnela prekršajne prijave i oni su sinoć, po skraćenom postupku, odvedeni dežurnom sudiji Prekršajnog suda u Ccačku.

"Do incidenta ispred manastira je došlo juče u popodnevnim satima, kada je jednom od sveštenika SPC koji su došli u manastir da igumaniji saopšte odluku episkopa žičkog Hrizostoma da napusti manstir, isečene gume na putničkom vozilu", navodi se u saopštenju policije.

Policija je došla na poziv sveštenika i kako ističe u saopštenju za medije, sprečila narušavanje javnog reda i mira.

U toku večernjih sati, veliki broj vernika okupio se ispred manastira Vaznesenje, podržavajući monahinje koje su odbile da izađu iz manastira i predaju ključeve.

Intervencijom policije, vernici su izbačeni iz manastira, a policija je napravila i kordon kojim je sprečila da bilo ko uđe u manastir.

Tokom večeri, ispred manastira se okupio i veliki borj sveštenika, a prema nezvaničnim podacima došao je i episkop žički Hrizostom.

Kako agencija Beta nezvanično saznaje, monahinje su u toku noći napustile manastir i on je stavljen pod upravu SPC.

Episkop žički doneo je odluku da igumanija Vaznesenja Jelena i osam monahinja napuste manastir jer su izjavile da odriču poslušnost srpskom patrijarhu, zbog ekumenizma i globalizma, i da se stavljaju pod ingerenciju raščinjenom vladici raško prizrenskom Artemiju.

Raščinjeni vladika raško-prizrenski Artemije služio je liturgiju 22. maja, na Svetog Nikolu, u crkvi u Loznici kod Čačka, koju je napravio na svom imanju Miloje Stevanović, koji je na tom imanju primio monahe koji su napustili manastir Crnu reku.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Monahinje otišle iz manastira Vaznesenje

Izvor: Akter, 26.Maj.2012

Monahinje manastira Vaznesenje u Ovčar banji napustile su danas taj manastir, ispred kojeg se trenutno nalazi samo policija koje ne dozvoljava prilaz

Nastavak na Akter...

Sukob u Manastiru Vaznesenje, intervenisala policija!

Izvor: Telegraf.rs, 26.Maj.2012

Nakon odluke sestrinstva da pređu pod upravu raščinjenog vladike Artemija, u ovoj bogomolji došlo do sukoba dve svešteničke struje i pojedinih vernike. Monahinje su danas napustile manastir ispred kojeg se trenutno nalazi samo policija koja ne dozvoljava prilaz

Nastavak na Telegraf.rs...

Policija sprečila napad Artemijevih pristalica na sveštenike SPC

Izvor: Blic, 27.Maj.2012, 07:40

Sestrinstvo manastira Vaznesenje koje se javno odreklo patrijarha Irineja i prihvatilo upravu raščinjenog vladike Artemija napustilo je juče pred zoru ovu bogomolju u Ovčarsko-kablarskoj klisuri posle višečasovne drame i incidenata u koje je morala da se umeša policija. ..Jake policijske snage...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.