Moldavija: teško traganje za nacionalnim identitetom

Izvor: Vostok.rs, 03.Nov.2012, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moldavija: teško traganje za nacionalnim identitetom

03.11.2012. -

Evropski sud za ljudska prava nedavno je doneo odluku da se novčano kazni Rusija za kršenje prava pet rumunskih škola u Pridnjestrovlju. Suma kazne iznosi oko milion evra. Prateći slovo i smisao ove senzacionalne odluke, priznata je teritorija Pridnjestrovke Moldavske Republike za deo teritorije Rusije i njeno izvođenje iz jurisdikcije Moldavije.

Priča oko rumunskih škola započela je u Pridnjestrovlju još 2004. godine. Grupa učenika, njihovi roditelji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << i nastavnici su se žalili Evropskom sudu na to da se moldavski jezik u pridnjestrovskim školama uči na ćirilici, a ne na rumunskoj latinici. Strazbur je video u tome prste Moskve. Odluka Evropskog suda je izazvala živu polemiku u ekspertskoj sredini. Zaista, sa takvom lakoćom jednim zamahom treba umeti preseći gordijev čvor zastarelog teritorijalnog spora.

Naravno, zbog slične odluke negodovale su u prvom redu same vlasti Pridnjestrovlja. Posebno uvredljivim (ne samo za stanovnike nepriznate republike, već i za sve Moldovce) Tiraspolj je smatrao pasaž o tome da moldavski jezik u spoju sa ćiriličnim pismom predstavlja jezičku kombinaciju koja se nigde ne koristi i ne priznaje u svetu.

U moldavskoj (pa i evropskoj) štampi sve češće figurira istorijski naziv Besarabija. Verovatno su to samo fragmenti „odmotavanja istorijskog filma unazad“ – procesa, ako tako može da se kaže, konačne desovjetizacije. Evo šta je rekao za Glas Rusije poslanik Vrhovnog saveta Pridnjestrovske Moldavske Republike, predsednik parlamentarne komisije za spoljnu politiku Dmitrij Soin.

- Krupni moldavski političari već razmatraju varijantu u kojoj će Besarabija stupiti u evropske strukture, a pridnjestrovski deo tu neće stupiti, po primeru Kipra, gde je grčki deo Kipra deo EU, a turski ne. To je nekakva uvertira za razgovor o tome da je vreme da se nekako rastajemo. Zato što ne uspeva zajednička egzistencija. Pokušaji da se nađu neke forme reintegraicije, nesumnjivo se nastavljaju. Ali ako se obrati pažnja na geopolitičke tendencije, na ekonomske, na sociokulturne – to je sve teže učiniti. Po svom mentalitetu stanovici Besarabije (posebno omladina) prekrojeno je pod evropske vrednosti, evropske standarde. Stanovništvo Pridnjestrovlja je i dalje prorusko u svojoj većini.

Pitanje integracije Moldavije u EU je u prvom redu političko pitanje. Danas zemlja predtavlja najverovatnije jednu od karata u geopolitičkoj igri. Modlavski novinari se sećaju starog sovjetskog vica: Da li se može izgraditi komunizam u Švedskoj? – Može, ali bolje je odabrati zemlju za koju nije šteta. Izgleda da Moldaviju niko ne žali, u prvom redu sopstveni narod koji se izgubio na geopolitičkim kartama Evrope.

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.